vr 23/01/09 17:56 Minister van Financiën en vicepremier Didier Reynders (MR) beschuldigt coalitiepartij PS ervan oppositie te voeren binnen de regering. PS-voorzitter Elio Di Rupo haalde gisteren dan weer zwaar uit naar Reynders' uitspraken over onder meer KBC. Het bankendossier doet de aloude ruzie tussen de Franstalige liberalen en socialisten weer flink oplaaien.
"De federale regering kon in tegenstelling tot de Vlaamse regering niets doen voor KBC omdat de PS dwars lag." Minister van Financiën Didier Reynders was duidelijk gisteren: de Franstalige socialisten waren de stoorzender in het bankendossier.
Volgens Reynders is er een probleem met de dubbelzijdige opstelling van de PS. "We hebben een probleem met een partij die één voet in de regering heeft en één voet erbuiten", zegt Reynders.
De verwijten beperken zich niet tot eenrichtingsverkeer. Ook de PS gaat fel tekeer tegen de liberale coalitiegenoot. Gisteren had PS-voorzitter Elio Di Rupo in een Franstalige krant felle kritiek op de uitspraken van Reynders over de nood aan een nieuw reddingsplan voor de banken. Reynders zou de problemen bij KBC op die manier verergerd hebben.
Ook op de nieuwjaarsreceptie gisteravond beukte Di Rupo voortdurend in op het liberale systeem, volgens hem de oorzaak van de huidige crisis. Di Rupo richtte zich ook rechtstreeks tot minister Reynders en vindt dat hij een keuze moet maken. Reynders kan niet tegelijk partijvoorzitter en minister zijn, liet Di Rupo verstaan.
"Geen meningsverschil met premier"
Intussen laat Reynders weten dat er geen meningsverschil bestaat tussen hem en premier Herman Van Rompuy (CD&V). Hij wil daarmee reageren op sommigen die beweren dat hij kritiek had op de premier.
Eerder deze week had de minister van Financiën gepleit voor een tweede reddingsplan voor de banken. Volgens Reynders heeft de federale regering geen coherente en gemeenschappelijke aanpak voor Belgische banken in de problemen.
Dat herhaalde hij ook toen het kernkabinet de volgende dag besliste om voorlopig niets te doen voor KBC. Een aanval op de eerste minister volgens sommigen.
"Ik heb op geen enkel moment de houding van de eerste minister bekritiseerd. Er is geen meningsverschil tussen ons", aldus Reynders.
Er was kost wat kost een belgische regering nodig om de economische crisis op te lossen, maar als puntje bij paaltje komt, slagen ze er niet in iets constructiefs te doen.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert