vrijdag, januari 16, 2009

Hoeve verdwijnt voor natuur

Historische hoeves tegen de vlakte in natuurgebied
In opdracht van de Vlaamse overheid is vanochtend de sloop gestart van enkele boerderijen in Kieldrecht. De hoeves moeten verdwijnen omdat ze in een natuurgebied liggen dat werd aangelegd als compensatie voor de havenuitbreiding.

Habitat
Het actiecomité Doel 2020 verzet zich tegen de sloop. Volgens woordvoerder Jan Creve gaat het slechts om een tijdelijk natuurcompensatiegebied en vormen de historische hoeves juist een habitat voor verschillende zeldzame vogels. Bovendien worden ze vermeld in verschillende naslagwerken. In het boek 'Landelijk leven in Vlaanderen' staan ze zelfs in de lijst van meest markante boerderijen in Vlaanderen. Vanmorgen ging al een 19e eeuwse schuur tegen de vlakte.

Hof ter Walle
Hetzelfde lot staat het eeuwenoude Hof ter Walle te wachten en een andere historische hoeve. Het Hof ter Walle is de oudste bekende boerderij uit de streek. De 18de eeuwse woonst mag blijven maar de 17de eeuwse schuur en het melkhuis worden wel gesloopt.

Doel 2020 begrijpt niet wat de meerwaarde is van de afbraak voor het betreffende natuurgebied. Het actiecomité dringt er bij Vlaams minister-president Kris Peeters op aan dat de sloop niet zou doorgaan.

De bescherming van natuur is belangrijk, aangezien deze ook tot ons Vlaams erfgoed behoort,
maar historische gebouwen afbreken om boompjes in de plaats te planten is absurd.
Het is ook helemaal niet nodig om natuurgebied en beschaving volledig uit elkaar te trekken.
Natuur is belangrijk, maar moet ook ten dienste kunnen staan van de bevolking, en moet kunnen worden aangewend voor recreatieve doeleinden.
Er zijn tal van alternatieve mogelijkheden die het toelaten om ons erfgoed niet te moeten afbreken.

Waarom kan er bijvoorbeeld geen horeca zaak komen in deze historische hoeve voor de mensen die in dit natuurgebied komen wandelen?

Deze extra natuur moet er komen als compensatie voor de natuur die in Doel verloren gaat, maar wat komt er dan ter compensatie van het erfgoed dat in Doel verloren gaat?
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert