donderdag, januari 22, 2009

Paus heft excommunicatie conservatieve bisschoppen op

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI heeft besloten de excommunicatie op te heffen die paus Johannes Paulus II in 1988 heeft uitgesproken tegen vier conservatieve bisschoppen, volgelingen van mgr. Lefebvre. Dat meldt de Italiaanse krant Il Giornale vandaag.

Volgens de krant is het decreet, dat de excommunicatie van de vier bisschoppen die door mgr. Lefebvre gewijd werden zonder toelating van Rome, opheft, al ondertekend door de paus. Eén van de betrokken bisschoppen is mgr. Bernard Fellay, de opvolger van mgr. Lefebvre. Het decreet zou eind deze week gepubliceerd worden.

Het besluit van de paus volgt op een aantal concrete gebaren van Benedictus XVI om een einde te maken aan de breuk met de conservatieven. In dat kader herstelde hij in juli 2007 de Tridentijnse mis in het latijn, die in onbruik raakte na het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965) , terug in ere. In juni 2008 liet het Vaticaan ook weten dat het van de aanhangers van mgr. Lefebvre niet langer expliciet eist dat zij de besluiten van Vaticanum II erkennen. De aanhangers hebben zich steeds gekant tegen de godsdienstvrijheid en de openheid op de wereld, twee verworvenheden van het Tweede Vaticaanse Concilie.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert