zondag, januari 18, 2009

Geen enkele Vlaamse partij haalt nog 20 procent

Als er nu verkiezingen zouden zijn, haalt er geen enkele partij nog 20 procent van de stemmen. Lijst Dedecker wordt de derde partij in Vlaanderen en de sp.a zakt weg naar een nieuw dieptepunt. Dat blijkt uit een peiling van de krant Het Laatste Nieuws.

CD&V
Het gaat om de eerste peiling naar de kiesintenties onder het bewind van de regering-Van Rompuy. De partij van de premier, de CD&V, blijft de grootste met 19,9 procent, maar betaalt de prijs voor de val van de regering-Leterme. Sinds de vorige peiling in december is de partij meer dan een procent kwijt. Open Vld volgt met 18,3 procent.

Dedecker
Lijst Dedecker zet zijn opmars voort en krijgt nu 16,3 procent van de kiesintenties, terwijl de sp.a wegzakt tot 13,4 procent. De grootste klap is er voor Vlaams Belang dat bijna 10 procent verliest tegenover het hoogtepunt in 2004 en uitkomt op 15,2 procent.

De Sociaal-Liberale Partij (SLP) van Geert Lambert haalt amper 2,6 procent en zit dus ver onder de kiesdrempel van 5 procent. N-VA (5,3 procent) zou wel nipt de kiesdrempel halen, Groen! zit er in de nieuwste peiling ruim boven (7,2 procent)[/b].

Moeilijk
Met dit resultaat bij de Vlaamse verkiezingen wordt het moeilijk om een Vlaamse regering op de been te brengen, stelt Het Laatste Nieuws. De drie traditionele partijen samen komen maar nipt aan de helft van de stemmen. Het kan Lijst Dedecker in een sleutelpositie brengen.

Nog opvallend: premier Herman Van Rompuy krijgt net 50 procent vertrouwen en 80 procent van de respondenten wil nu of in juni federale verkiezingen. (belga/mvl)

Hierdoor wordt LDD extreem belangrijk, en wordt het dus hoog tijd dat hij eens duidelijkheid schept over zijn communautaire standpunten.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert