vrijdag, januari 30, 2009

Lobbying in VS stijgt tot record van 3,3 miljard dollar

Ondanks of juist door de economische crisis is vorig jaar voor meer dan drie miljard dollar gelobbyd in de VS, zo heeft de gezaghebbende krant USA Today bericht. Bedrijven en belangengroepen trokken in 2008 3,3 miljard dollar uit om naar de gunsten te dingen van het Congres en federale overheidsdiensten. Dat is een nieuw record. In 2007 werd er voor 2,9 miljard gelobbyd en vier jaar geleden maar de helft zoveel als vorig jaar.

(belga) - Mogelijk zal het lobbybedrag dit jaar nog hoger uitvallen in verband met het steunplan van president Barack Obama voor de Amerikaanse economie. "Wanneer de regering miljoenen dollars uitdeelt, zullen lobbyisten de laatste mensen zijn die worden ontslagen", zo haalde de krant Massie Ritsch van het onpartijdige Center for Responsive Politics aan. "Wat bedrijven kunnen uittrekken voor lobbying is maar een kleine fractie van hetgeen zij kunnen oogsten" bij de regering.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel was met meer dan 62 miljoen dollar de grootste lobbyist in 2008, aldus nog USA Today dat zich baseert op het onpartijdige CQ Money-Line.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert