vrijdag, januari 30, 2009

Rusland vermindert aantal gastarbeiders

De migranten uit de voormalige Sovjetrepublieken worden het hardst getroffen door de economische crisis in Rusland. Premier Vladimir Poetin kondigde in december aan dat het aantal werkvergunningen voor gastarbeiders uit die landen dit jaar gehalveerd wordt om genoeg banen over te houden voor Russen. Bedrijven hebben al duizenden migranten ontslagen.

In plaats van de oorspronkelijk geplande 3,9 miljoen werkvergunningen zal Rusland er dit jaar dus misschien maar twee miljoen uitreiken, of nog minder als de situatie dat opdringt. Joeri Luzhkov, de burgemeester van Moskou, heeft al beslist dat het aantal voor de hoofdstad dit jaar gehalveerd wordt. Het valt nog af te wachten hoe beleidsmakers op andere plaatsen reageren. Poetin waarschuwde al dat de Russen niet erg happig zijn op het zware en slechtbetaalde werk waarvoor de voorbije jaren migranten werden aangetrokken.

Eigen werkvolk eerst
Rooskleurig ziet de toekomst er alvast niet uit voor de gastarbeiders in Rusland. Bedrijven uit de bouwsector en andere ondernemingen die veel ongeschoolde arbeiders in dienst hebben, hebben al duizenden migranten op straat gezet. Andere bedrijven beginnen hun buitenlandse werknemers nog laattijdiger te betalen dan de voorbije jaren al het geval was. Nationalistische groepen als de Beweging tegen Illegale Migratie, PZRK en de Verenigde Jonge Garde van Rusland blijven de regering oproepen om nog meer banen voor Russen te reserveren. Dat gebeurde al met de kleinhandel: twee jaar geleden kwam er een wet die migranten verbiedt in die sector actief te worden.

Voor landen als Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Kirgizië en Oekraïne is die evolutie rampzalig. Ze zijn economisch sterk afhankelijk van het geld dat uitgeweken landgenoten naar huis sturen.

De vermindering van het aantal werkvergunningen kan er ook toe leiden dat er nog meer buitenlanders in Rusland in de illegaliteit terecht komen. Nu al werken er naar schatting vijf miljoen migranten zonder de nodige papieren.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert