dinsdag, januari 13, 2009

Moslims boycotten supermarkten

di 13/01/09 11:00 - De moslims in Nederland zijn de voorbije dagen via sms en e-mail massaal opgeroepen om geen boodschappen te doen bij de supermarktketens Aldi en Lidl. Dat schrijft de Nederlandse krant de Volkskrant. De Duitse supermarktketens zouden hun dagomzet van zaterdag hebben doorgesluisd naar Israël.

Het lijkt erop alsof de hele islamitische gemeenschap in Nederland het bericht via sms of e-mail heeft ontvangen. Ook in de moskee werd de oproep opgepikt. "Vandaag geen boodschappen doen bij Aldi en Lidl. De hele omzet van 10 januari 2009 gaat naar Israël."

De Duitse supermarktketens ontkennen dat hun zaterdagomzet naar Israël is gegaan. Het is nog onduidelijk wie de bron is van het bericht en waarom juist deze bedrijven worden geviseerd. De ketens zelf willen niet kwijt of ze zaterdag minder klanten hebben ontvangen.

"Ik twijfelde aan het waarheidsgehalte, maar nam het zekere voor het onzekere", zegt een Haagse moslima die het bericht van zeker tien kanten kreeg doorgestuurd.

Yassin Elforkani, voorzitter van de Marokkaanse Imam Bond vindt het onverstandig de berichten zomaar over te nemen, maar begrijpt diegene wel die de sms heeft opgevolgd. "Velen voelen woede en machteloosheid over de oorlog in Gaza. Zo'n boycot lijkt het minste wat je kan doen."

Op het internet staan verschillende boycot-lijsten. "Zowel in Turkije als in Turkse gemeenschappen in Europa spreken mensen elkaar aan op hun koopgedrag", zegt Ibrahim Yerden van de Universiteit van Amsterdam. "Over producten uit Europa of Amerika wordt gevraagd of er niet toevallig een jood achter zit."

Dit toont nog maar eens aan dat er niets zoiets is als "ongevaarlijke" moslims.
De moslimgemeenschap hangt hechter aan elkaar dan vele liberale politici ons doen willen geloven.
Als deze gezamelijk politieke of religieuse doelstellingen begint te hebben kan deze gemeenschap onze hele samenleving ontwrichten.

Dat ze als gemeenschap niet voor rationele argumenten vatbaar zijn is bij deze ook bewezen, en maakt hen nog gevaarlijker.


Nu vragen wij ons af: Als moslims winkelketens boycotten, mogen winkelketens dan ook moslims boycotten?
Of geldt dit privelege maar in één richting?
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert