dinsdag, januari 27, 2009

Joden staan boven de wet

Olmert: Wij beschermen onze soldaten tegen vervolging
maandag 26 januari 2009 08:52

Israëlische soldaten hoeven mogelijke internationale vervolging voor het schenden van mensenrechten in Gaza niet te vrezen. Premier Ehud Olmert verzekert 'volledige juridische steun'.

‘De soldaten en officieren die naar Gaza zijn gestuurd moeten weten dat zij volkomen veilig zijn voor vervolging door verschillende tribunalen en dat Israël hen zal helpen en beschermen,’ zei Olmert zondag.
'Buitensporig'
Israël stelt een speciale commissie in, onder leiding van minister Daniel Friedman van Justitie, die ‘iedereen die deelnam aan de missie' juridische verdediging zal bieden.
Volgens de Palestijnse minister Riyad al-Malki van Buitenlandse Zaken zal die garantie een internationaal onderzoek niet tegenhouden.

'Het besluit voorkomt niet dat overheden en mensenrechtenorganisaties wereldwijd rechtszaken willen tegen de Israëlische leiders die verantwoordelijk zijn voor de dood en verwoesting van het Palestijnse volk,' aldus de minister van de Palestijnse autoriteit.

Terroristen
De steunbetuiging van Olmert volgt op de oproep van verschillende mensenrechtenorganisaties om Israël aan te klagen wegens ‘buitensporig geweld in Gaza’.
Tijdens de hevige gevechten met terroristen van Hamas de afgelopen weken werden enkel VN-gebouwen geraakt en vielen burgerslachtoffers.
Volgens het Israëlische leger zijn die burgerslachtoffers vooral te danken aan Hamas-strijders, die hun aanvallen vanuit scholen, moskeeën en andere burgerdoelen uitvoerden en in sommige gevallen burgers gebruikten als menselijk schild.
Vandaag vergaderen alle ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten over de afgelopen oorlog in Gaza.

Door Luc van Kemenade
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert