dinsdag, januari 13, 2009

Jean-Marie, de patroonheilige van propere politici?

(13/01/09 - Gazet van Antwerpen)
"Dedecker, de zelfverklaarde goeroe van de propere politiek, leent zich tot praktijken die haaks staan op het beeld dat hij dagelijks tracht uit dragen in de media", stelt Wetstraatjournalist Paul Geudens vast in de Gazet van Antwerpen.
Gino De Craemer stapt over van de Nieuw-Vlaamse Alliantie naar de Lijst Dedecker. Hij is reeds aan zijn tweede transfer toe. De West-Vlaming begon zijn politieke carrière - voor zover daar in dit geval sprake van kan zijn - bij het Vlaams Blok. Hij heeft de gave van de kameleon: van kleur veranderen naargelang het hem goed uitkomt.

Gino De Craemer moet vooral doen wat hij denkt te moeten doen. Wanneer hij meent dat het gras groener is in de wei van Jean-Marie Dedecker dan mag hij van stek verhuizen. Dat is zijn goed recht. Zoals wij het recht hebben zijn manoeuvre te beoordelen als puur opportunisme.

De ex-Vlaams Belanger en ex-N-VA'er heeft sedert 2007 in het Vlaams Parlement geen potten gebroken. Hij heeft er nauwelijks enige nationale bekendheid verworven. Dat liet zich de voorbije weken voelen bij de lijstvorming voor de Vlaamse verkiezingen van juni 2009.

Zijn krediet bij de N-VA-achterban was op en Gino De Craemer kreeg niet de plaats op de West-Vlaamse verkiezingslijst die hij voor zichzelf in gedachten had.

Dat kan in alle partijen gebeuren. De verkiezingslijsten samenstellen is een delicate oefening. Er zijn altijd meer kandidaten dan er - goede - plaatsen zijn. Dat leidt vaak tot persoonlijke fricties, maar zelden tot een overstap naar een andere partij.

Bij Gino De Craemer dus wel. Hij presenteerde zichzelf bij de Lijst Dedecker, de partij die in de peilingen in de lift zit. In feite was hij niet op zoek naar een nieuw politiek project maar naar een verkiesbare plaats voor zichzelf.

Waarom Jean-Marie Dedecker hem heeft binnengepakt is ons een raadsel. Gino De Craemer - Gino wie? - is allerminst een groot politiek licht en dus géén verrijking voor de lijst. Nog een beetje, en de Lijst Dedecker wordt de vergaarbak van een aantal malcontente politici, verzuurde figuren van twaalf stielen en dertien ongelukken. De ex-judocoach riskeert met zijn laatste 'aanwinst' meer lasten dan lusten. Dedecker, de zelfverklaarde goeroe van de propere politiek, leent zich immers tot praktijken die haaks staan op het beeld dat hij dagelijks tracht uit dragen in de media.

Indien Jean-Marie Dedecker inderdaad de patroonheilige is van de apostelen van de propere politieke handen, dan moet hij zijn nieuwste volgeling tot ontslag uit het Vlaams Parlement dwingen.

De Craemer is immers niet op eigen krachten in het parlement gekomen maar dankzij de partij die hij nu de rug toekeert. Hij haalde in 2004 amper 800 voorkeurstemmen. Via opvolging voor Geert Bourgeois en later van Jan Loones heeft hij alsnog een zitje in het Vlaams halfrond weten te bemachtigen. Loones diende zelfs ontslag te nemen om De Craemer binnen te loodsen...

De zetel die hij nu bezet is dus niet de zijne maar die van zijn vroegere partij. De nieuwe LDD'er heeft daar zelf niet de minste verdienste aan. Hij is niet door de kiezer maar door Bart De Wever naar het parlement gestuurd.

Als het Jean-Marie Dedecker menens is met zijn nieuwe politieke cultuur, dan stuurt hij De Craemer naar huis en geeft hij de parlementszetel aan de partij die hem toekomt.

Dat zou zo trouwens het geval moeten zijn met álle politieke overlopers die niet op eigen kracht verkozen raakten. Tot aan de eerstvolgende verkiezingen zouden zij hun mandaat moeten ter beschikking stellen van de partij waaraan zij hun zitje te danken hebben....
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert