dinsdag, januari 13, 2009

Christenen kunnen Gaza niet verlaten

06-01-2009 - kerkredactie - reformatorisch dagblad
Zo’n 2500 christenen zitten vast in de Gazastrook vanwege het oorlogsgeweld tussen Israël en Hamas. Gezinnen die het geweld willen ontvluchten, mogen Gaza niet verlaten.
Aldus een contactpersoon van Open Doors die als een van de weinigen kans zag de Gazastrook te bezoeken. De organisatie, die opkomt voor vervolgde christenen wereldwijd, verspreidde het bericht dinsdagmiddag.
„Het zijn vooral ouderen die wél weg mogen. Voornamelijk mensen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar kunnen Gaza juist niet uit”, aldus Suhad Massad, echtgenote van baptistenvoorganger Hanna Massad, die tevens voorzitter is van het Palestijns Bijbelgenootschap in Gaza. Het komt volgens haar voor dat het ene familielid Gaza wel kan verlaten en het andere niet.
Pauline Ayyad is het wel gelukt met haar kinderen de Gazastrook te verlaten. De weduwe van Rami Ayyad, de beheerder van een christelijke boekwinkel die in 2007 vermoord werd, kon op 27 december uit de Gazastrook vertrekken. Ze bevindt zich momenteel op de Westelijke Jordaanoever.
De christenen die in het gebied achterbleven, zijn bang, aldus Open Doors. „Veel kinderen zijn getraumatiseerd door eerdere gevechten in Gaza. Ze hebben al eens lichamen zien liggen in de straten waar ze speelden. Dat zien ze nu weer”, schetst een kerkleider de situatie. „Het geluid van bombardementen is verschrikkelijk. Je hoort het onophoudelijk en je weet nooit welk gebouw het volgende is dat geraakt wordt.”
Het kerkgebouw van de gemeente van Massad raakte zwaar beschadigd en is onbruikbaar geworden. Het politiebureau aan de overkant van de straat was het doelwit. Bij de Israëlische aanval kwamen veertig mensen om. De kerk had ‘slechts’ materiële schade, aldus Suhad Massad. „Er raakten geen kerkleden gewond. Iedereen blijft thuis. Niemand durft de straat op te gaan.”
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert