donderdag, december 11, 2008

VS nationaliseren autosector

do 11/12/08 07:57 - Het steunplan voor de autosector in de Verenigde Staten is nu ook goedgekeurd door de leden van het Huis van Afgevaardigden, nadat gisteren al een akkoord tussen de regering en de Democraten was aangekondigd. Als ook de Senaat met het plan instemt, krijgt de auto-industrie 15 miljard dollar steun.

 

Zowel Republikeinen als Democraten in de eerste kamer van het Congres schaarden zich achter het plan. Door de staatssteun wordt de overheid de grootste aandeelhouder en wordt de sector in feite genationaliseerd.

De overheid zal dan ook een toezichthouder aanstellen die erop moet toezien dat de drie grote autoproducenten, General Motors, Ford en Chrysler, zuiniger en milieuvriendelijker gaan produceren.

De instemming van het Congres kwam er niet zonder slag of stoot. Vooral de Republikeinen verzetten zich tegen het plan. Ze vrezen dat het geld in een bodemloze put verdwijnt en verkiezen een faillissement om de sector af te slanken en leefbaarder te maken.

Nu moet enkel nog de Amerikaanse Senaat zich over het plan uitspreken. Ook daar biedt de Republikeinse minderheid veel tegenstand. Ze vinden dat de overheid al voldoende inspanningen heeft gedaan door 700 miljard dollar uit te trekken voor de financiële sector.

De grootste verdedigers van "vrijheid", "liberalisme", diegene die elk ander land die tot nationalisatie zou overgaan zo goed als de oorlog zou verklaren, blijkt nu zelf nood te hebben aan nationalisaties.
Heeft een ideologie hier gefaald of had de regering dit niet moeten doen en moest ze deze bedrijven failliet laten gaan zodat de werkloosheid torenhoog werd?
In ieder geval heeft na het communisme en de verheerlijking van gelijkheid, nu ook het kapitalisme en de verheerlijking van vrijheid bewezen dat ze niet alles zaligmakend zijn.

 

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert