zondag, december 14, 2008

N-VA: "Fortis alsnog nationaliseren"

Het arrest van het Brusselse hof van beroep over de verkoop van Fortis moet aangegrepen worden om de optie van een nationalisering van Fortis alsnog te onderzoeken. Dat zegt Jan Jambon, de fractieleider van N-VA in de Kamer, vandaag.

Brutaal onteigend
"Met het vonnis van het hof van beroep wordt nu ook juridisch bewezen dat de federale regering de aandeelhouders van Fortis brutaal onteigend heeft en dan nog zonder hen daarvoor enige vergoeding te geven", zo luidt het in een persbericht. "De vele honderdduizenden kleine beleggers van Fortis beleefden een financieel drama en dit zonder enige inspraak."

Paniekvoetbal
Jambon is van mening dat premier Yves Leterme en vice-premier Didier Reynders in het Fortis-dossier "paniekvoetbal hebben gespeeld, daarbij fundamentele rechtsregels hebben geschonden en Fortis eerst aan Nederland en vervolgens aan Frankrijk hebben uitverkocht".

Navolging Europa
De N-VA-fractieleider in de Kamer pleit ervoor om de optie van een nationalisering van Fortis alsnog ernstig te onderzoeken. "Met deze aanpak zou onze banksector aansluiting vinden bij het Europese peloton van nationaliseringen", besluit Jambon. (belga/ep)

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert