woensdag, december 31, 2008

Vervotte stapt op, Dewael krijgt een nieuw postje


Anderhalf jaar geleden waren Vervotte, Vandeurzen en Leterme de grote overwinnaars van de federale verkiezingen
Inge Vervotte stapt uit de federale regering. Ze was minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven. Haar partijgenoot Steven Vanackere volgt haar op. Inge Vervotte wordt als federaal minister vervangen door huidig Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Steven Vanackere (CD&V). Hij krijgt dus de portefeuille Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken in de regering Van Rompuy I.

Daarbovenop wordt hij minister van Institutionele Hervormingen. Die job neemt hij over van Jo Vandeurzen, die onlangs ontslag nam als minister naar aanleiding van het Fortis-dossier. Vanackere wordt ook CD&V-vicepremier.

Wie Vanackere zal opvolgen als Vlaams minister, wordt pas vrijdag duidelijk.

Diep geraakt

'De gebeurtenissen van de voorbije weken hebben een diepe indruk op mij nagelaten', laat Vervotte weten in een mededeling.

'De aangerichte menselijke en politieke schade bij Jo Vandeurzen en Yves Leterme verplichten mij om grondig na te denken. Ik ben een politica, maar bovenal een mens', klinkt het verder.

Ze heeft er ook problemen mee dat alleen CD&V moet inboeten na de Fortis-affaire. Ze haalt ook zwaar uit naar de nieuwe kamervoorzitter, Patrick Dewael (Open VLD). 'Ik kan er geen vrede mee nemen dat enkel de CD&V-ministers een consequente houding aannemen. Iemand doorschuiven naar het voorzitterschap van de Kamer hoort daar niet bij. Iedere partij is uiteraard verantwoordelijk voor de mensen die zij naar voren schuift, maar de premier is verantwoordelijk voor een hele ploeg. En die ploeg moet geloofwaardig zijn', luidt het.

Opvallend is ook dat Vervotte pleit voor samenvallende verkiezingen in juni 2009. Dat is volgens haar de beste manier 'om geloofwaardig besturen en het herstellen van het vertrouwen met elkaar te verzoenen'.

Tsjeven stappen op, liberalen blijven aan de macht plakken.
Interessant om te zien hoe heel het ACW uit de regering wordt gekegeld.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert