Griekenland was de afgelopen dagen het toneel van hevige rellen. Het geweld sloeg vanuit de alternatieve Atheense wijk Exarchia over naar andere steden.
Duizenden jongeren trokken gisteren een spoor van vernieling door de straten van Athene, Thessaloniki en andere steden. Tientallen winkels, auto’s en vuilcontainers gingen in vlammen op uit protest tegen de dood van een 15-jarige jongen zaterdagavond in Athene.
Alexandros Grigoropoulos werd doodgeschoten door een agent nadat hij met ongeveer dertig anderen een politiewagen had bekogeld met stenen en diverse andere projectielen. Dat gebeurde in de wijk Exarchia, een buurt in de hoofdstad die geregeld het toneel is van harde confrontaties tussen anarchistische jongeren en de politie.
Ook op de eilanden Kreta en Korfoe was het gisteren onrustig, ondanks oproepen van de conservatieve regering aan de bevolking om kalm te blijven. Gisteravond was sprake van 34 gewonden, van wie een ernstig.
Premier Kostas Karamanlis , die geplaagd wordt door schandalen en economisch zwaar weer, richtte zich direct tot de vader van de dode Alexendros. „Ik weet dat woorden nu te kort schieten, maar ik kan u verzekeren dat wij alles zullen doen om te voorkomen dat een tragedie van gisteren zich zal herhalen.”
De rellen hebben de aandacht gevestigd op het Griekse anarchisme dat in Exarchia zijn epicentrum heeft. Een tragische aanleiding zoals de dood van Grigoropoulos hebben activisten hier meestal niet nodig om zich te manifesteren.
Alleen vorige maand al kwam het twee keer tot ongeregeldheden nadat anarchisten met stenen en verf de aanval openden op het gebouw van de PASOK, de Griekse socialistische partij. Ook banken zijn vaak het doelwit van deze ’anti-establishment acties’. Brandbommen behoren tot het vaste gereedschap van de relschoppers: eerst slaan ze de ruiten aan diggelen, daarna gooien ze de molotovcocktails naar binnen.
In Exarchia begon in 1973 een opstand die leidde tot de val van het kolonelsregime. De laatste decennia lijkt de buurt, waar vanwege de nabijheid van de universiteit veel studenten wonen, sterk op de Amsterdamse Staatsliedenbuurt van de jaren tachtig of de ’vrijstaat’ Christiania in de Deense hoofdstad Kopenhagen: de anarchisten beschouwen de wijk als hun eigen territorium waar de politie niets heeft te zoeken. De criminaliteit en drugsoverlast namen de laatste jaren flink toe in verschillende delen van de stad. Volgens de belangrijkste Griekse krant Kathimerini zijn sommige stadsdelen door de toestroom van illegale immigranten ten prooi gevallen aan wetteloosheid. In Exarchia demonstreerden bewoners en winkeleigenaren vorige maand nog voor een ’schoon Exarchia’. Zij eisten een krachtdadiger optreden van de politie. Die zou, uit angst voor de aanvallen van anarchisten, de tijd vooral in hun bureaus doorbrengen.