woensdag, december 17, 2008

Antwerpse ijspiste mag 'racistische' Strangers niet meer draaien

De stad Antwerpen zal de uitbater van de ijspiste op de Grote Markt op de vingers tikken omdat ze een lied draaiden dat als racistisch kan bestempeld worden. Dat meldt de stedelijke evenementregisseur Peter Vindevogel. De stad zal contact opnemen met de uitbater van de piste, een firma uit Antwerpen, en hen vragen om het bewuste nummer van de Strangers niet meer te laten horen. Vindevogel benadrukt dat het om een eenmalig incident gaat, waar geen opzet mee gemoeid is.

"Ziekenkas"
Vanmiddag schalde het gecontesteerde nummer 'Ziekenkas' van de Antwerpse groep de Strangers door de luidsprekers op de Grote Markt waar tijdens de eindejaarfeesten een ijspiste ligt. In de tekst van het lied, dat met typische Arabische fluiten begint, komt de passage "Allah is groot, maar ziekenkas is groter" voor.

Daarmee verwijzen de makers naar vermeende steuntrekkerij vanwege allochtonen. De stad zit verveeld met de zaak, maar meent dat het over een 'accident de parcours' gaat. Groen! vindt het voorval totaal ongepast omdat er nogal wat jongeren van buitenlandse afkomst komen schaatsen op de ijspiste.

Veel discussie
Fractieleidster Freya Piryns plant het incident ter sprake te brengen tijdens de gemeenteraad. Het nummer van de Strangers lokte in het verleden ook al veel discussie uit wegens de politiek incorrecte tekst.

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert