woensdag, december 31, 2008

Stoelendans al begonnen

CD&V sluit officieel de rangen en steunt voluit de regering-Van Rompuy. Dat is gisteravond gezegd na een algemene vergadering van CD&V-mandatarissen.

Toch zijn binnen de partij diepe wonden geslagen na de doorstart van de regering zonder de boegbeelden Yves Leterme, Jo Vandeurzen en Inge Vervotte.
(Belga)

Gisteren schaarde Leterme zich volledig achter de nieuwe regering, maar volgens Het Belang van Limburg en De Standaard is daar een verklaring voor.

Er zou binnen de regering een deal zijn dat Leterme volgend jaar Karel De Gucht opvolgt als minister van Buitenlandse Zaken. Dit in de veronderstelling dat De Gucht zelf na de verkiezingen in juni Europees commissaris wordt.

VRT-journalist Tim Pauwels bevestigt dat dit scenario heel prominent aanwezig is in de top van CD&V. "Maar", aldus Pauwels, "dat gebeurt pas over een jaar, een eeuwigheid in de politiek. Zo moet de regering de verkiezingen in juni 2009 nog overleven en moet Leterme op zijn beurt de Fortis-onderzoekscommissie overleven."
Ga naar de toegankelijk versie van de content die nu volgt.
Pop-up
Insluiten
URL

Op deze plaats staat een flash die audio aanbiedt. Hieronder vindt u de informatie van deze audio en een link naar het fragment.
Karel De Gucht sluit niets uit

Beluister het mp3-audiofragment.

Leterme beseft dat het premierschap de komende tijd niet haalbaar is en heeft zijn zinnen daarom gezet op Buitenlandse Zaken. "Men heeft beloofd dat Leterme een perspectief zou krijgen. Bovendien heeft Buitenlandse Zaken hem als premier altijd geïnteresseerd", zegt Pauwels.

Voor alle duidelijkheid: het is nog niet 100 procent zeker dat De Gucht naar de Europese Commissie kan vertrekken. De Gucht zelf wilde dit scenario gisteravond in Terzake alvast niet bevestigen, al sloot hij vanochtend in De ochtend niet uit dat hij zou worden opgevolgd door een christendemocraat .

"Op een jaar tijd zijn er weinig zekerheden in de politiek", aldus Pauwels. "Bovendien moet je ook de Europese voorzitter achter je krijgen. Maar ik neem aan dat De Gucht daar zijn zaakjes verzorgd heeft."
"Vandeurzen is absolute held"

Bestaat er ook een scenario voor een rentree van ex-minister van Justitie Jo Vandeurzen? "Het respect voor Vandeurzen is enorm, groter dan voor Leterme", zegt Pauwels.

"Vandeurzen is een absolute held. Binnen de partij zou iedereen plaats willen maken voor hem, als hij dat zou willen. Maar Vandeurzen wil zelf niet. Hij wil dat zijn naam eerst wordt gezuiverd in de Fortis-commissie."

Vandeurzens opvolger Stefaan De Clerck heeft trouwens al laten verstaan dat hij zijn plaats graag opnieuw zal afstaan aan zijn voorganger, als die wordt witgewassen.
(Belga)

Hoe moet het nu verder met Inge Vervotte? "Dat blijft erg onduidelijk", aldus Pauwels. "Je moet haar daad vooral zien als een persoonlijke beslissing. Ze heeft een afkeer van de liberalen, die eerst minister Dewael laten zitten en daarna het ontslag van de hele regering vragen als dit slecht uitkomt voor de christen-democraten."

In haar ogen hebben de Vlaamse liberalen niet in eer en geweten gehandeld, maar ze geeft in haar brief ook kritiek op haar eigen partij. Ze verwijt haar partij dat ze een ongeloofwaardige regering blijft steunen en blijft pleiten voor federale verkiezingen in juni 2009.

Volgens Pauwels is Vervotte geschokt omdat de partij Leterme en Vandeurzen heeft laten vallen. "Ze krijgt binnen de partij veel respect omdat men snapt dat ze ontevreden is over de coalitiepartner, maar het wordt haar niet altijd in dank afgenomen dat ze kritiek heeft op de koers van de partij."
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert