zondag, december 14, 2008

Inwoners Sark niet tevreden met overschakeling naar democratie

za 13/12/08 14:51 - Het Britse Kanaaleiland Sark, gewoon om bestuurd te worden door grondeigenaren, ging deze week naar de stembus. Het waren de eerste democratische verkiezingen in 450 jaar. Maar na een kort moment van euforie betreuren velen inwoners vandaag dat ze het feodale bestel hebben opgegeven.

Het bestuur van Sark was niet het enige wat middeleeuws aandeed. Het eiland weigert auto’s toe te laten, heeft geen ziekenhuis of tandarts en het dichtstbijzijnde winkelcentrum is een uur varen.

Tot afgelopen woensdag was Sark de laatste feodale staat in de westerse wereld. En dat, vond de excentrieke tweeling Sir Frederick Barclay en Sir David Barclay (foto bovenaan), kon niet meer. De heren, die commerciele bezittingen hebben op Sark, wilden het eiland ingrijpend moderniseren.

Ze hadden bezwaar tegen de erfelijke post van "seigneur" en wilden staat en justitie van elkaar scheiden. Maar het pakte anders uit dan ze verwachtten.

De meerderheid van de 473 stemgerechtigden wees de radicale veranderingen af. Ze stemde voor de handhaving van de gevestigde orde. De kandidaten die de 73-jarige Barclay-broers hadden aangewezen, waren de grote verliezers.

"De langste zelfmoordbrief in de geschiedenis"

Binnen uren lieten de broers, die eigenaar zijn van het nabijgelegen eiland Brecqhou, weten hun investeringen op te rollen en 140 mensen te ontslaan. Vrijdagavond waren twee hotels, winkels en ten minste een restaurant gesloten. Alle bouwwerkzaamheden die in handen waren van de Barclays lagen eveneens stil.

Er heerste, schreef de Guardian, "wanhoop bij sommigen en onzekerheid bij iedereen". "Dit is vernietigend voor ons", citeerde de krant een anonieme hotelwerker. "Iedereen dacht dat de verkiezingen een aardigheidje zouden zijn en goed voor het eiland. Maar het is een nachtmerrie aan het worden". Sark heeft geen uitkeringen.

Woordvoerders van de broers Barclay vertelden de BBC dat door de verkeerde kandidaten te kiezen, de eilandbewoners "in feite de langste zelfmoordbrief in de geschiedenis geschreven hadden".

"‘De mensen van Sark hebben een duidelijke boodschap gestuurd. De Barclays vinden dat ze niet kunnen werken op een plaats waar zoveel mensen tegen hen zijn. Het is heel treurig, maar je kunt van de broers niet verwachten dat ze 6 miljoen euro jaarlijks in het eiland blijven investeren."

"De show zal doorgaan"

"Wij laten ons niet koeieneren", zei een nieuw gekozen politicus. ‘We gaan weer terug naar zoals het was voordat de Barclays hier voet aan wal zetten".

Volgens een van Sarks toerismedeskundigen is niet meer dan 20 procent van de accomodatie op het eiland in handen van de broers, die 40e staan op de "rich list" van de Sunday Times dankzij bezittingen als de Ritz en de krantengroep Telegraph.

"De show zal doorgaan" zei Paul Armorgie, een andere, net gekozen volksvertegenwoordiger. "We zijn een van onze benefactoren kwijt, maar nu we moeten onszelf oprapen, afstoffen en de weg vinden naar een glanzend nieuwe democratie".

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert