donderdag, december 18, 2008

OPEC doet olieprijs kunstmatig stijgen

De Organisatie van Olie-exporterende landen (OPEC) gaat zijn dagelijkse olieproductie met 2,2 miljoen vaten verlagen. Tegenover de situatie in september wordt de productie met 4,2 miljoen vaten verlaagd.Het gaat om de grootste productieverlaging die het oliekartel ooit heeft beslist. De OPEC-landen proberen daarmee de productie af te stemmen op de door de economische crisis fors gedaalde vraag naar olie. Ze proberen ook een bodem te plaatsen onder de fors gedaalde olieprijs. Sinds zijn piek van ruim 147 dollar per vat begin juli is olie al 100 dollar goedkoper geworden.

De productieverlaging gaat in op 1 januari. Vanaf dan zal het kartel van elf olieproducerende landen elke dag 24,85 miljoen vaten ophalen.

In een reactie op de productieknip zakt de prijs voor een vat olie in New York met 7 procent. Bovendien zijn de strategische olievoorraden in de VS de voorbije week sterker gestegen dan verwacht. In Londen zit de olieprijs dan weer in de lift wegens technische redenen.

De OPEC is goed voor meer dan een derde van de wereldwijde olieproductie. De organisatie heeft ook andere olieproducerende landen gevraagd de productie terug te schroeven. Zo waren onder meer Rusland en Azerbeidjan aanwezig als toeschouwers op de OPEC-meeting in de Algerijnse havenstad Oran.

Sommige analisten houden er echter rekening mee dat niet alle OPEC-leden zich even streng aan de productieverlaging zullen houden. Ze baseren zich daarbij op de nasleep van de vorige verlaging in oktober. Toen bleek dat onder meer Saudi-Arabië toch meer olie oppompte dan afgesproken.

Volgens Chakib Khelil, de Algerijnse minister van Energie en voorzitter van de OPEC, heeft de groep geen officieel doel voor de olieprijs. De Saudi-Arabische koning Abdullah liet zich echter eerder al ontvallen dat hij zich comfortabel voelt bij een olieprijs van 75 dollar per vat.

KE/RV

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert