zondag, december 14, 2008

Grove schending vrije meningsuiting

 

Het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding en het Forum der Joodse Organisaties zijn tevreden met de uitspraak van de correctionele rechtbank van Brussel. Roeland Raes is veroordeeld tot 4 maand cel met uitstel voor negationisme en moet aan de twee organisaties een morele schadevergoeding betalen van 1.000 euro.

Voor Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding, is dit ‘een krachtig signaal’. ‘Ontkennen of schromelijk minimaliseren van de genocide is bij wet verboden, en terecht’, aldus De Witte. Voor hem kan dergelijk gedrag niet door de beugel in een democratische samenleving omdat het de kiemen zaait voor nieuw racisme en antisemitisme. De Witte legt er de nadruk op dat hij het belangrijk vindt dat er vrijheid van meningsuiting bestaat.

Ook het Forum der Joodse Organisaties is gerustgesteld dat Roeland Raes veroordeeld is voor inbreuken op de negationismewet. De vereniging diende begin 2001 een klacht in met burgerlijke partijstelling tegen Raes naar aanleiding van zijn uitspraken in het programma Netwerk op de Nederlandse zender NCRV. ‘Na al die jaren is uiteindelijk recht geschied en is de wet op het negationisme in al haar objectiviteit toegepast', zo meldde het Forum.

Het is zeer onrustwekkend dat dergelijke schendingen van de vrije meningsuiting zomaar getolereerd worden en zelfs door de staat zelf worden uitgeoefend.
Wat beangstigend is, is dat zelfs politici hiertegen geen actie durven ondernemen.

Spa haar paradepaardje is de verdraagzaamheid, als de staat echter straffen begint uit te delen uit onverdraagzaamheid tegenover andersdenkenden doet ze niets.

De liberalen van open-Vld en LDD doen niets anders dan zeveren over vrijheid en vrije meningsuiting, maar als het erop aan komt, doen ze niets om dit te vrijwaren.

De nationalisten van nva en Vlaamsbelang zouden als geenander de geschiedenis van de Vlaamse beweging moeten kennen. Zij zouden moeten weten hoe de repressie misbruikt is geweest om het Vlaams nationalisme te fnuiken. Ze zouden dit moeten aanklagen, maar wanneer de geschiedenis zich herhaalt doen ze niets.

Het enige parlementslid die tegen de wet op negationisme stemde was Herman Suykerbuyck, oud-CDenV-parlementslid en oud-ondervoorzitter VVB. Alle andere CDenVers deden echter gewoon mee met dit politiek toneel.


Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert