woensdag, december 10, 2008

De jihadi's van Antwerpen-Noord

10/12/2008 08:00

Uit Antwerpen vertrekken elk jaar tientallen moslimjongeren naar Pakistan. Ze worden er ondergedompeld in de radicale islam. Maar ook in België bereiden ze zich in en buiten de moskeeën voor op de strijd met het Westen.

In Antwerpen-Noord bevinden zich een vijftal moskeeën op nauwelijks enkele honderden meters van elkaar. Behalve gebedshuizen voor duizenden gematigde moslims, zijn ze ook de uitvalsbasis voor kleine extremistische groeperingen die uitgesproken anti-westerse ideeën verspreiden. Een niet onbelangrijk deel van de jongere moslims reizen vaak af naar Pakistan om er onderricht te krijgen in madrassa's of Koranscholen. De belangrijkste bestemming voor de Antwerpse jongeren is de madrassa Haqqania van Samy Ul-Haq, een kopstuk van de Pakistaanse islamitische partij Jamiat Ulema-e-Islam. Ul-Haq was een paar jaar geleden nog op bezoek in moskee Khatim-Al-Anbia in de Oranjestraat in Antwerpen. In 2005 verklaarde hij in de krant Asia Times dat 'mocht de Taliban verlegen zitten om strijders, ik mijn madrassa zou sluiten en mijn studenten naar het front zou sturen'. Het gros van de Antwerpse jongeren komt na veertig dagen terug naar België. Maar hier en daar is er een enkeling, zoals de ingeweken Kirgies Abdul Aziz, die niet meer terugkeert.

De Belgische veiligheidsdiensten zijn zich bewust van het extremistische gevaar van de groeperingen. Sommige kunnen in België heel gemakkelijk aan wapens komen. Ze organiseren ook 'jihadtrainingen' voor de jongeren in de Ardennen.

Toen een paar buurtbewoners uit Agimont bij Dinant daar vorig jaar hun beklag over deden en de lokale politie ter plekke kwam, leek er al met al weinig aan de hand. Niettemin worden de jongeren tijdens die droppings opgehitst met anti-joodse liederen en beschouwen ze de nachtelijke wandelingen zelf wél als voorbereidingen op de Heilige Oorlog.

De Belgische extremistische groepen blijven niet beperkt tot Antwerpen. Ook in Luik en Brussel houden overwegend jonge moslims zich bezig met de jihad. Ze worden vaak opgeleid door op het eerste gezicht goed geïntegreerde leeftijdsgenoten of oudere imams. De Franse sjeik van Syrische afkomst Bassam Ayachi van het Centre Islamique Belge in Anderlecht is er zo een. De federale politie is blij dat ze een tijdje van dit gevaarlijk heerschap verlost is. Ayachi werd enkele weken geleden opgepakt in de Italiaanse havenstad Bari. In een verborgen ruimte van zijn kampeerauto werden vijf niet-EU-burgers aangetroffen, die vanuit het Midden-Oosten naar West-Europa werden gesmokkeld. In Italië staan op dergelijke misdaden zeer zware straffen.

De Vlaming P. (25) bekeerde zich op zijn zeventiende tot de islam. Hij kwam al snel in contact met ronselaars die zeer actief op zoek gaan naar jonge rekruten voor de heilige oorlog. Toen P. op het punt stond om naar Pakistan af te reizen, vielen de schellen van zijn ogen. Hij stapte naar de Antwerpse gerechtelijke politie en werd later ook informant van de Staatsveiligheid. In Knack doet hij zijn verhaal.

Hannes Cattebeke

bron: Knack

http://islamcolonia.blogspot.com

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert