zondag, december 14, 2008

Arrest versterkt onderhandelingspositie BNP


Het arrest van het Hof van Beroep is geen overwinning voor de aandeelhouders. Het versterkt de onderhandelingspositie van BNP Paribas in de gesprekken over de overname van de helft van Fortis Bank alleen maar. Dat is te horen in overheidskringen.
 

(tijd) - Naast de voorbereiding van een juridische procedure tegen het arrest van het Hof van Beroep, is de staat ook aan het onderhandelen met BNP Paribas. De staat heeft nog steeds als doelstelling dat Fortis Bank wordt verkocht aan de Franse bank. Ze hoopt de 49,9 procent die door het arrest niet geblokkeerd is snel door te kunnen verkopen aan BNP Paribas.

Laurent Arnauts van het advocatenkantoor van Modrikamen - dat ruim 2.200 Fortis -aandeelhouders verdedigt – vindt dat geen goed idee. Hij verklaarde zondagmorgen in De Zevende Dag dat dankzij het arrest de regering twee maanden tijd heeft om een betere deal uit te werken voor de aandeelhouders. In overheidskringen is te horen dat het arrest voor de aandeelhouders helemaal geen overwinning is. ‘Niet de aandeelhouders maar BNP Paribas staat na het arrest in een sterkere positie’, luidt het.

Tijdens de onderhandelingen met BNP Paribas die in oktober hebben geleid tot de gedeeltelijke overname van Fortis Bank, heeft de staat er steeds mee gedreigd dat een volledige nationalisering van Fortis Bank een volwaardig alternatief was. Op die manier probeerde ze de prijs op te drijven. Intussen is duidelijk geworden dat de staat geen voorstander is van een dergelijk nationaliseringsscenario. En ook BNP Paribas weet dat.

Zij staan dus als enige overnamekandidaat sterk in hun schoenen, luidt de redenering van de staat. ‘Indien de Belgische staat een hoge prijs vraagt, zal BNP Paribas afhaken’, zegt een goedgeplaatse bron bij de overheid. ‘De vraag is hoe ver het geduld reikt van de Fransen’, klinkt het verder.

De Belgische staat sprak in oktober met BNP Paribas af om 75 procent van Fortis Bank te verkopen aan BNP Paribas. Dat zou deze maand gebeuren. In ruil daarvoor zou de Belgische staat een belang van 11,6 procent in de Franse bank krijgen. Die beslissing is door het arrest bevroren. Daarom onderhandelt de staat nu met BNP Paribas over een snelle verkoop van de 49,9 procent die niet geblokkeerd is door het arrest. PBL

Leterme lijkt hier wel dezelfde fout te maken als bij de onderhandelingen over de staatshervorming.
Leterme heeft schrik en is te laf om een grote stap te zetten, dat weten de mensen die met hem onderhandelen en daarom zal Leterme nooit een goed akkoord uit de brand kunnen slepen.

Door enkel al te driegen met een splitsing van Belgie of een nationalisering van fortis zou hij zijn tegenstanders hun onderhandelingspositie volledig kunnen ondermijnen. Maar hij durft het gewoon niet, hij is een zwak leider, en een slechte onderhandelaar.

Vlnr: Didier Reynders, Yves Leterme, en Baudouin Prot van BNP Paribas (foto Belga)

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert