maandag, februari 09, 2009

Onenigheid binnen LDD: 'Voorzitter was naïef'

09/02/2009 18:15

Vorige week zei Jean-Marie Dedecker in Knack dat hij na de verkiezingen van juni een coalitie wil van LDD met Open VLD en CD&V. Jo Claus van Lijst Dedecker Oost-Vlaanderen fluit zijn voorzitter nu openlijk terug.

"Wij zijn er, net zoals Jean-Marie, allemaal van overtuigd dat er na de verkiezingen het best geregeerd wordt zonder links", zegt Jo Claus, secretaris van Lijst Dedecker Oost-Vlaanderen.

"Maar wij vonden het niet opportuun dat onze voorzitter vorige week in Knack al zijn voorkeur voor een coalitie met CD&V en Open VLD kenbaar maakte. Nogal wat mensen in de partij vonden dat Jean-Marie met die uitspraken over zijn favoriete coalitie onze onderhandelingspositie na de verkiezingen heeft verzwakt."

"Ook zijn uitspraken over het cordon sanitaire vonden wij niet gepast. Volgens hem heeft het cordon gewerkt, wij vinden van niet: het leidde tot een links bestuur, terwijl de gemiddelde kiezer een centrumrechts bestuur wil."

Dus u zou wél met het VB willen besturen?

Jo Claus: Dat zeg ik niet. Die partij heeft ultraconservatieve standpunten over ethische kwes¬ties, en mist belangrijke nuances wat betreft vreemdelingen- en inburgeringsbeleid. Ze zal dus flink wat water in de wijn moeten doen om met LDD in een coalitie te kunnen stappen. Maar het is niet uitgesloten.

Zou u eigenlijk ook niet liever met CD&V en Open VLD besturen?

Claus: We zijn al een tijdje aan het nadenken over een nieuwe partijnaam. Luisteren, Denken, Doen is een van de mogelijkheden. Dus niet Luisteren, Doen, Denken. Eerst de verkiezingsuitslag analyseren, dan met alle partijen overleggen.

Bent u het niet gewoon eens met uw voorzitter? Misschien neemt u het hem vooral kwalijk dat hij zo eerlijk was, en vindt u dat de kiezer niet mag weten waar u naartoe wilt?

Claus: Ik vind niet dat hij te eerlijk is geweest. Naïef misschien. In het interview zei Jean-Marie dat hij vond dat er wat meer impulsieve ministers zouden mogen zijn. Ik vind dat er vooral wat minder impulsieve politici moeten zijn.

Roept u hem tot de orde?

Claus: Ja.

Weet uw voorzitter dat u met deze boodschap naar Knack belt?

Claus: Nu wel. Jean-Marie is Verhofstadt niet. Bij LDD mag iedereen zeggen wat hij wil, zolang het maar in overeenstemming is met de partijlijn.

Is dit een eenmansactie? Of wie vertegenwoordigt u?

Claus: Dit is geen eenmansactie, dat zou niet netjes zijn. Hierover zijn veel contacten geweest, ook met mensen van het allerhoogste niveau binnen de partijtop. Zeg maar dat ik de onderbuik van de partij vertegenwoordig.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert