maandag, februari 23, 2009

Noels pleit voor economisch oorlogskabinet

Geert Noels, hoofdeconoom van beurshuis Petercam, roept premier Herman Van Rompuy in een open brief op om een 'Economic War Cabinet' op te richten. Die economische urgentieraad zou bestaan uit specialisten en zou de regering kunnen bijstaan in de huidige economische crisistijden. Dat meldt het weekblad Knack.

(belga) - In zijn open brief verwijst Noels naar het Verenigd Koninkrijk. Daar werd in oktober vorig jaar al een soort 'Economic War Cabinet' opgericht onder de naam National Economic Council. Omdat uitzonderlijke tijden ook uitzonderlijke maatregelen vragen, zou ook in ons land best zo'n economische urgentieraad opgericht worden, meent Noels. De raad moet volgens Noels bestaan uit 'de beste specialisten' uit verschillende domeinen, moet bestaan uit 'toegewijde' mensen, moet 'onafhankelijk en a-politiek' kunnen werken en moet het 'algemene belang' laten primeren.

Volgens Noels kan zo'n economische urgentieraad op verschillende fronten steun geven. 'Ten eerste moeten belangrijke keuzes gemaakt worden voor de financiële sector. Ten tweede is er nood aan een sociaaleconomisch herstelplan, met vooral een luik concurrentiekracht. En ten derde is een objectieve analyse nodig van mogelijke steun- en investeringsmaatregelen. En alles moet in een beheersbaar budgettair kader plaatsvinden, dat geen lasten legt op de volgende generatie', zo staat te lezen in de brief.

Ons land is volgens Noels niet machteloos tegen de crisis, op voorwaarde dat er wordt samengewerkt. 'We moeten het defaitisme breken dat we hier als klein land niets tegen kunnen doen. Om de crisis te overwinnen moet er één blok gevormd worden binnen de regering. Maar ook buiten de regering moet de ernst van de situatie doordringen. De crisis overwinnen is belangrijker dan politiek opportunisme of de zoveelste verkiezingskoorts. Op een schip in een storm mag er geen twist zijn, maar eendracht. Als we samenwerken en de beste krachten en middelen gebruiken, dan kunnen we het land door deze storm loodsen', luidt het.

Schitterend voorstel, alleen compleet onmogelijk in Belgie, er zal immers een Vlaams en een Waalse delegatie moeten zijn, alle politieke kleuren zullen vertegenwoordigd moeten worden en de vakbonden en werkgevers zullen ook hun zegje willen doen, waardoor enige eficientie binnen een dergelijk orgaan snel zal verdwijnen.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert