donderdag, februari 12, 2009

Britten houden Geert Wilders aan

SCHIPHOL - De Britse immigratiedienst heeft de Nederlandse politicus Geert Wilders bij de grens opgepakt. Wilders had een toegangsverbod, maar probeerde vandaag toch Groot-Brittannië binnen te komen. De omstreden politicus reageert woedend.

Toen de PVV-leider op de luchthaven Heathrow de grenscontrole wilde passeren, werd hij apart genomen. De Britse immigratiedienst heeft het Tweede Kamerlid vervolgens gezegd dat hij Groot-Brittannië niet in komt. Sindsdien verblijft hij in een soort detentiecentrum. Wilders zit alleen opgesloten in wat hij omschrijft als een hokje met een stoel, een tafel en wat water.

Geert Wilders is woedend over de wijze waarop hij is tegengehouden bij de Britse grensovergang. 'Dit is vreselijk', zei het Tweede Kamerlid in een telefoongesprek met het ANP.

'Dit is niet alleen een klap in mijn gezicht, maar ook voor de vrijheid van meningsuiting', zei de PVV-leider.

Vanuit het detentiecentrum op Heathrow haalde Geert Wilders donderdag fel uit naar de Britse premier Brown: 'Hij is de grootste lafaard van Europa door op zijn knieën te gaan voor islamitische druk. Brown stuurt een parlementariër uit een ander land terug, terwijl in Hyde Park van alles geroepen mag worden over de islam'.

Wilders wil dat de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende zijn Britse collega Gordon Brown 'keihard hierop aanspreekt'. Het is Wilders niet verteld met welke vlucht hij zal worden teruggestuurd naar Schiphol. Waarschijnlijk wordt Wilders nog donderdagmiddag of -avond op een retourvlucht naar Amsterdam gezet. Hoe dat precies zal verlopen, is nog onduidelijk.

Wilders was door een lid van het Britse Hogerhuis uitgenodigd zijn film 'Fitna' te komen laten zien in het Britse parlement. Hij kreeg echter geen toestemming het land te bezoeken, omdat hij een gevaar zou vormen voor de openbare orde, zo werd dinsdag bekend. Desondanks besloot de politicus zijn koffer te pakken.

Een woordvoerder van de UK Border Agency zei eerder donderdag al dat Wilders niet langs de douane van Groot-Brittannië zou komen, maar zou worden vastgehouden totdat zijn verwijdering van Engelse bodem geregeld was. avb, jbs
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert