vrijdag, februari 20, 2009

Heisa over obama cartoonDe Amerikaanse krant The New York Post heeft zich verontschuldigd voor een spotprent waarin president Barack Obama vergeleken wordt met een gewelddadige chimpansee.

Op de cartoon zijn twee politieagenten te zien die net een aap hebben doodgeschoten. Eén van de twee agenten zegt: "Ze zullen iemand anders moeten vinden om het volgende economische herstelplan te schrijven".


De aanleiding voor de cartoon was een incident waarbij agenten een ontsnapte chimpansee moesten doodschieten nadat die een vrouw had aangevallen.

Maar de spotprent kreeg onmiddellijk kritiek van organisaties die de rechten van de zwarte Amerikanen verdedigen. Zij zagen in de prent een nauwelijks verholen vorm van racisme waarbij zwarten met apen worden vergeleken.

Het kwam zelfs tot een betoging voor de gebouwen van de krant in New York. De betogers eisten een verontschuldiging van de uitgever.

De krant verdedigde zich eerst door te stellen dat de cartoon bedoeld was om een slecht geschreven herstelplan aan te klagen.

Nu komt er toch een verontschuldiging. "Het was niet onze bedoeling president Obama als een aap voor te stellen. We verontschuldigen ons dan ook bij diegenen die zich beledigd voelen door de prent", schrijft de krant vandaag.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert