De Amerikaanse indices kleurden dinsdag bloedrood na de langverwachte toespraak van Minister van Financiën Tim Geithner over de invulling van het herstelplan voor de banksector. Ook de Europese aandelen kregen dinsdag een heuse pandoering.
(tijd) - President Barack Obama heeft zijn eerste belangrijke afspraak met Wall Street gemist. De toonaangevende indices op Wall Street doken diep in het rood na de toelichting bij het reddinsplan voor de banksector. Wall Street kende de grootste koersval sinds Barack Obama het presidentieel ambt opnam.
Dinsdag zou een cruciale dag worden voor de herstelplannen in de VS. De Amerikaanse Senaat diende te stemmen over het economisch relanceplan van president Obama en minister van Financien Timothy Geithner presenteerde de langverwachte invulling van zijn herstelplan voor de financiële sector.
Barack Obama sprak maandag nog harde taal. Hij waarschuwde voor een verloren decennium als niet snel wordt opgetreden. De president sprak van een 'full-blown crisis'. Zo wilde Obama druk zetten op de Amerikaanse senaat om zijn relanceplan goed te keuren, wat in de late namiddag ook gebeurde.
Zijn minister van Financiën, Timothy Geithner, stuurde in de namiddag een schokgolf over de markten. De lang verwachte voorstelling van het herstelplan voor de banken stelde zwaar teleur. Waarnemers wezen erop dat het plan weinig concreets inhoudt en dat de financiering van de 'bad bank' wordt teruggeschroefd. De Dow Jones dook in de eerste handelsuren 300 punten lager.
* Op Wall Street verloren de toonaangevende indices ruim 4 procent. Financials stonden logischerwijze onderaan de tabellen.
* Aan de andere kant van de plas kleurden de EuroStoxx50 en de Stoxx50 respectievelijk 3,4 en 2,6 procent rood. Op de overige Europese beurzen liepen de verliezen op van 2 procent in Londen tot meer dan 4 procent in Amsterdam.
* In Brussel deed Nyrstar het opnieuw goed. De zinksmelter stijgt met 2,5 procent tot 3,05 euro na de instap van het Zwitserse Glencore, dat het belang van 7,8 procent van OZ Minerals overkocht. Analisten zijn erg positief over de nieuwe aandeelhouders, meteen de grootste van Nyrstar. Na de bekendmaking van het plan-Geithner gingen de bankaandelen onderuit.
Als je beloofd hoop te brengen en weet dat de economie zeer gevoelig is voor zo'n emoties, is het niet echt verstandig om een verloren decenium aan te kondigen, enkel en alleen om zichzelf in te dekken voor het falen.
Hij had ook een groots plan aangekondigd, en dat er snel moet ingegrepen worden.
Nu heeft hij de kans, maar hij houdt alles toch nog zeer wazig.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert