maandag, februari 02, 2009

Anciaux schrapt veldrijden als topsport
Voor de diensten van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (sp.a) is het populaire cyclocross niet langer een topsport. Dat betekent dat Wielerbond Vlaanderen kan fluiten naar het geld dat aan het topsportstatuut verbonden is, zo meldt Gazet van Antwerpen zaterdag.
Een erkenningscommissie van de Vlaamse Gemeenschap haalt het veldrijden van de lijst met disciplines die het statuut van topsport krijgen. Topsportmanager Ivo Van Aken haalt als redenen aan dat veldrijden geen olympische sport is, dat het in weinig landen beoefend wordt en dat Wielerbond Vlaanderen niet investeert in de sport. Bij Jos Smets, directeur sport bij de Koninklijke Belgische Wielerbond, komt de degradatie van het veldrijden hard aan. "Iedereen die zondag naar het WK kijkt, zal merken dat veldrijders geen cafésporters zijn." Hij spreekt ook tegen dat Wielerbond Vlaanderen geen geld spendeert aan opleiding. "Wie zou al die provinciale veldrittrainingen anders financieren?", zegt Smets. (FUL)

Veldrijden is een van de populairste sporten in Vlaanderen, de supporters leven enorm mee, en het de wedstrijden lokken enorm veel toeschouwers en tv-publiek.
Omdat het internationaal iets minder bekend is wordt het echter geschrapt als topsport.

Ons kan het geen zak schelen hoe bekend het is in het buitenland, in de Nederlanden is veldrijden populairder dan vele andere sporten die toevallig wel olympisch zijn.
Veldrijden verdient dus ook zeker het statuut van topsport.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert