donderdag, december 13, 2007

Verdrag van Lissabon ondertekend


De leiders van de 27 landen van de Europese Unie hebben vandaag in Lissabon het hervormingsverdrag ondertekend. Dat Verdrag van Lissabon is een afgezwakte versie van wat oorspronkelijk de Europese Grondwet had moeten worden.

Premier Guy Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht ondertekenden als eersten het nieuwe verdrag. De eigenlijke ondertekening duurde ongeveer een half uur.

Het Verenigd Koninkrijk was de enige lidstaat waar de regeringsleider niet opdook en alleen de minister van Buitenlandse Zaken David Miliband signeerde. Premier Gordon Brown was er niet bij, omdat hij vragen in het Lagerhuis moest beantwoorden. Het Europese Hervormingsverdrag, of het Verdrag van Lissabon, houdt voornamelijk de hervorming van de Europese Instellingen in. De bedoeling is dat het in de toekomst makelijker zal zijn om een Europa met 27 landen te besturen.

Concreet gaat het ondermeer over extra meerderheidsbeslissingen en meer invloed van het Europees Parlement, meer continuïteit door een permanente 'president' en een krachtiger extern beleid met een minister van Buitenlandse Zaken, al mag die niet zo genoemd worden.

Tegen het einde van volgend jaar moet het verdrag goedgekeurd worden door alle 27 landen. Het is net op dat punt dat het misliep met de Europese Grondwet, die op referenda in een aantal landen op een njet stootte.

Deze keer heeft Europa een veiligheidsklep ingebouwd: de goedkeuring zal nu aan de verschillende parlementen gevraagd worden. Enkel Ierland zou niet onder een referendum uit kunnen.


De ondertekening van het Verdrag van Lissabon is op heel wat kritiek gestoten. De leiders van de verschillende Europese landen moesten er namelijk speciaal voor naar Lissabon vliegen, hoewel ze morgen allemaal samen zitten voor de Europese Top in Brussel.

Portugal, voorzitter van de EU, wilde het verdrag per se in eigen land laten ondertekenen. België hield dan weer het been stijf over Brussel als standplaats van de Europese Top.

Om de trip toch iets milieuvriendelijker te maken besloten de Benelux-premiers Balkenende, Verhofstadt en Juncker om een vliegtuig te delen. Nog vanavond worden alle leiders in ons land verwacht.

http://www.standaard.be
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert