dinsdag, december 11, 2007

RTBF ridiculiseert de Vlamingen


Ik werk nu bijna twaalf jaar in het Groothertogdom Luxemburg, en kijk elke dag naar de journaals van RTL en RTBF om de actualiteit in België te volgen.

Ik kan u verzekeren: laat de meest Belgicistische Vlaming elke dag naar het journaal van de RTBf kijken en hij wordt gegarandeerd uitgesproken Vlaamsgezind. De RTBF laat geen enkele gelegenheid voorbijgaan om de Vlamingen te ridiculiseren. De uitzending Bye Bye Belgium was objectief bekeken een persiflage op de RTBF zelf: bij elk politiek nieuwsitem in het journaal zou er een soort waarschuwing moeten gegeven worden dat het eigenlijk maar fictie (propaganda) is.


De parallel met Radio Mille Collines lijkt overdreven, maar eigenlijk is ze niet zo vergezocht. De Franstaligen (tenminste zij die naar de RTBF-journaals kijken) zijn dus de facto geïndoctrineerd door de wetenschap dat alles wat Vlaams is, slecht is en per definitie België wil opsplitsen. Nu het demoniseren van het Vlaams Belang (actief gesteund door de RTBF) niet meer volstaat is om een 'Vlaamser' (lees: efficiënter) beleid op het federale niveau af te blokken, moest er uiteraard een andere duivel gevonden worden. En na meer dan een jaar van propaganda is dit aardig gelukt met Leterme.

Jammer genoeg voor de RTBF hebben de Vlamingen gestemd op Leterme omdat hij zegt wat de meeste Vlamingen denken. En eens te meer heeft Leterme het bij het rechte eind met de uitspraken over de RTBF. Alleen, het is politiek niet langer correct om de harde waarheid te vertellen.

Leterme kan nu wel definitief het eersteministerschap vergeten, maar opgelet: hij haalt de volgende keer gegarandeerd nog meer stemmen. En zo heeft de RTBF een zeer groot aandeel in de niet te stoppen versnelling van de opsplitsing van België.

Ben Van Steenwinkel in een lezersbrief in De Standaard, 11 december 2007

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert