donderdag, december 27, 2007

Spirit gaat naar het OctopusoverlegWie Spirit zal afvaardigen moet nog worden uitgemaakt. Dat kan Bert Anciaux zelf zijn of gewezen voorzitter Geert Lambert (foto).

Spirit mag een vertegenwoordiger sturen naar het Octopusoverleg, dat tegen Pasen een staatshervorming moet uittekenen. Dat verneemt De Morgen uit goede bron. Over de aanwezigheid van de partij bestond overigens al een akkoord voor Bert Anciaux erom vroeg (DM 24/12).

Anciaux beloofde "een lastige minister" in de Vlaamse regering te zullen worden, als sp.a zonder zijn kartelpartner naar het overleg zou trekken. Een nodeloos dreigement dus. Wie Spirit zal afvaardigen moet nog worden uitgemaakt. Dat kan Anciaux zelf zijn of gewezen voorzitter Geert Lambert, de enige federaal verkozene die de partij op 10 juni overhield. Lambert heeft ervaring in het Forum onder de vorige regering en woog vooral zwaar in de poging van Verhofstadt II in 2005 om de B-H-V-knoop te ontwarren.

"Het is niet meer dan logisch dat Spirit mee mag doen", zegt Lambert. "In de vorige regeerperiode zat N-VA ook in het Forum. N-VA had toen ook maar één federaal verkozene. De situatie is gelijkaardig. Wie Spirit zal sturen is nog niet beslist. Ik heb er zelf in elk geval goesting in." Op 9 januari komt de Octopusgroep voor het eerst samen. Vicepremiers Yves Leterme (CD&V) en Didier Reynders (MR) moeten daar een tweederdemeerderheid smeden voor een staatshervorming tegen Pasen. Wie in de groep zal zetelen is nog onduidelijk.

Zeker is voorlopig dat Open Vld Bart Somers en Brusselaar Guy Vanhengel stuurt. Namens het kartel CD&V-N-VA daagt op 9 januari zeker Bart De Wever op. Jean-Luc Dehaene is genoemd, maar nog altijd niet zeker. De PS stuurt wellicht communautair 'oud-strijder' Philippe Moureaux. Pittiger lijkt de discussie bij de Vlaamse socialisten te worden. Johan Vande Lanotte is de meest geciteerde naam, maar in sp.a-kringen wordt niet uitgesloten dat voorzitster Caroline Gennez zelf de honneurs zal waarnemen. "Er is in de partij enige bezorgdheid dat Vande Lanotte té goed zou meewerken met Leterme en Reynders", zegt een bron.

"Hem kennende zou hij weleens al het werk kunnen doen terwijl anderen de pluimen op hun hoed steken." De sp.a staat nog altijd niet te popelen om Verhofstadt of Leterme een boulevard aan te bieden. (Filip Rogiers)


(Snik)
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert