vrijdag, januari 25, 2008

Sint-Jozef-Klein-Seminarie, sjks: de stoppen slaan door

Eenrichtingsverkeer in school

College neemt opmerkelijke maatregel in drukke gang

SINT-NIKLAAS - De directie van het College in Sint-Niklaas heeft eenrichtingsverkeer ingevoerd in de drukste gang van het schoolgebouw. 'Wat is het volgende? Verkeersborden?', sakkeren de leerlingen.


Het had de perfecte 1-aprilgrap kunnen zijn in het College, officieel het Sint-Jozef-Klein Seminarie. Maar het is bittere ernst: in de grote gang, in het gedeelte tussen de leraarskamer en de rotonde, wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd.

Directeur Walter Roggeman kondigde het nieuws over de opmerkelijke maatregel gisterochtend aan in een brief aan alle leerlingen. Bedoeling is 'de gevaarlijke situatie in de gang te vermijden' en 'de verplaatsingen bij de leswisselingen vlot te laten verlopen'.

Enkele leerlingen lieten aan onze redactie hun ongenoegen weten. 'We worden blijkbaar beschouwd als gevaarlijke weggebruikers in een schoolgang die doet denken aan de drukste straat van New York', sakkeren ze. 'Wanneer wij ons niet aan dit eenrichtingsverkeer houden, riskeren wij sancties. Een nota of strafstudie bijvoorbeeld.'

Adjunct-directeur D. Van Royen snapt de commotie niet. 'Dit is geen tucht- of ordemaatregel. Natuurlijk gaan we controleren of de leerlingen zich houden aan onze instructie - overtreders zullen gewezen worden op hun gedrag - maar grote sancties zullen er niet volgen.'

Volgens de onderdirecteur moet de instructie met een korreltje zout worden genomen. 'Als het ene lokaal naast het andere ligt, is het logisch dat de student in de verkeerde richting mag stappen, in plaats van een grote omweg te maken. En buiten de leswisselingen, als er niemand door de gang loopt, wordt tweerichtingsverkeer toegestaan.'

Ook verplaatsingen van de ene verdieping naar de andere worden strikt gereglementeerd. De stenen trap mag alleen gebruikt worden voor wie naar boven moet. Wie daalt, neemt de metalen trap.

De leerlingen zijn er niet gerust in. 'Wat is het volgende? De plaatsing van verkeersborden en -lichten, de invoering van boetes?', vragen ze zich af.

Adjunct-directeur D. Van Royen sust de gemoederen: 'Er is maar één weg: die van het gezond verstand. We gaan hier geen halszaak van maken.'

Meer nieuws uit Sint-Niklaas op www.nieuwsblad.be/sint-niklaas

Wim DehandschutterVoor wie het college kent: vanuit de lerarenkamer naar de klassen is verkeer toegestaan, zo kunnen ze nog net iets later naar de lessen vertrekken...


Wij zijn nu één jaar weg van deze school en het verbaast ons niet. Met drie (drie!) directeuren én een administratief directeur valt het niet te verwonderen dat één van deze verlichte geesten op het idee komt om zoiets in te voeren. Het forum van Het Nieuwsblad staat vol met reacties van mensen die deze maatregel hekelen, waaronder veel oud-leerlingen die maar al te goed begrijpen hoe het kan dat zo een regel tot stand komt. Absurditeit behoort nu eenmaal tot de peilers van deze school.

Deze directie is alvast niet opgezet met deze ongewenste publiciteit en is bezorgd om het imago, want het college: dat is kwaliteit voor de toekomst! Laat ons hier alvast absurditeit voor de toekomst van maken. Maar één ding is zeker: de directie zal zeker niet op deze maatregel willen terugkomen.

Er is inmiddels in de school nog maar eens een brief rondgestuurd, want zo gaat het in het college: de directie communiceert via briefjes die door secretariaatspersoneel rondgebracht worden. Daarin worden de zovele reacties op het forum van Het Nieuwsblad gehekeld.

Deze "omzendbrief" was dus een waarschuwing voor de leerlingen en men hoopt hiermee dat de regen aan klachten zal ophouden.

In ieder geval: wij zitten er niet meer en betreuren dit nu toch wel een beetje, want zoveel commotie was wel leuk geweest. Nu nemen we alleen maar waar wat we al die jaren ook al waargenomen hadden.

Wat een organisatorische klucht, die school!

http://nieuwsblad.typepad.com/sintniklaas/2008/01/reageer-eenrich.html

http://www.ipetitions.com/petition/sjks/index.html

Voor alle documenten én het tekenen van de petitie.


Het gebouw waar het allemaal om gaat met adjunct-directeur D. Van Royen.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert