ma 14/01/08 - Er studeren nog altijd weinig buitenlandse jongeren aan Vlaamse universiteiten en hogescholen. Ook het omgekeerde geldt, want amper 2 procent van de Vlaamse studenten waagt zich aan een Erasmusuitwisseling. Dat schrijft De Standaard.
In het schooljaar 2005-2006 studeerden 3.157 buitenlandse Erasmusstudenten in Vlaanderen, nauwelijks 2 procent van het totaal aantal ingeschreven studenten.
Volgens Theo Francken van het kabinet van minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft dat niet te maken met het geringe aantal cursussen dat in het Engels gegeven wordt.
"Ook bij de buitenlandse studenten die zich inschrijven voor een volledige cursus daalt het aantal de laatste jaren en die mensen volgen op dit moment al cursus in het Engels", aldus Francken.
"Vlaanderen blijkt niet echt de aantrekkelijkste regio om te komen studeren, ook niet als de cursussen in het Engels worden aangeboden", luidt het.
Bart Hendrickx, de directeur van het International Office van de KUL spreekt dit tegen. "Het Vlaamse hoger onderwijs zou zichzelf wel nog wat beter kunnen verkopen en zich ook wat flexibeler kunnen opstellen", stelt hij in het Radio 1-programma De Ochtend.
Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Patricia Ceysens (Open VLD) volgt de redenering van Geert Bourgeois niet.
Over een conflict met collega Bourgeois wil Ceysens niet spreken. "We volgen enkel het rapport-Soete, dat zegt dat Vlaanderen internationaal, innovatief en een open kenniseconomie moet zijn."
Van de 3.157 Erasmusstudenten in Vlaanderen studeerde ruim de helft aan de universiteit. De resterende 1.400 jongeren studeerden aan een hogeschool.
Buitenlandse jongeren kiezen het vaakst voor de KU Leuven (763), gevolgd door de UGent (634), de UA, de VUB en de Universiteit Hasselt. Bij de hogescholen heeft de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen met 205 exemplaren het grootste aantal buitenlandse studenten.
Ter info, ook het aantal Vlaamse jongeren dat met een Europese beurs zijn vleugels uitslaat, blijft erg klein. Ook dat aantal blijft al jaren hangen rond de 2 procent.
Let vooral op het begrip "conservatieve taalwetgeving"