zondag, februari 17, 2008

Onafhankelijk Kosovo is een fatale vergissing


Ex-NAVO-generaal waarschuwt voor misdaadclans - ROME - Ondanks de woede van Servië en dreigementen van Rusland zal de Servische provincie Kosovo zich vandaag onafhankelijk verklaren. De grote landen van de EU juichen dit toe. Een fatale
vergissing, zo zegt generaal Fabio Mini, ex-bevelhebber van de NAVO-troepen in Kosovo.

Generaal Fabio Mini neemt de op stapel staande onafhankelijkheidsverklaring van de Zuid-Servische provincie Kosovo scherp op de korrel. Die ”onafhankelijkheid” komt vooral de clans ten goede, niet de bevolking, zegt de generaal. De onafhankelijkheid dient vooral degenen die de touwtjes nu al in handen hebben, aldus generaal Mini. Dat zijn huidig premier Hashim ‘The Snake’ Thaçi ”die zaakjes doet met de oliemaatschappijen”, diens voorganger Ramush Haradinaj, die momenteel terecht staat op het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag en tegen wie de procureur 25 jaar cel heeft geëist, ex-premier Agim Ceku ”die generalissimo wil worden” en zakenman Behgjet Pacolli ”die nieuwe ruimte nodig heeft om het geld van zijn imperium te investeren”. Generaal Mini stond aan het hoofd van de NATO-vredesmacht KFOR in 2002 en 2003.

Huidig premier Thaci stond rond de eeuwwisseling, als net afgezwaaid bevelhebber van de rebellenbeweging UCK, aan het hoofd van de beruchte Drenicagroep, die zowat 15 procent van alle misdaadactiviteiten in Kosovo op haar rekening had. Drenica was gespecialiseerd in wapensmokkel, het verkopen van gestolen auto’s, sigarettensmokkel en mensenhandel / prostitutie. ”Waar de clans nood aan hebben is een plaats in Europa waar nieuwe banken kunnen geopend worden”, aldus nog Mini. ”Een vrijhaven voor geld dat uit het oosten komt. Monte-Carlo, Cyprus, Madeira zullen op hun tellen moeten letten”. ”Ik begrijp de haast van de Kosovaren om onafhankelijk te worden”, zegt de Italiaan. ”Maar die van de internationale gemeenschap begrijp ik niet”. Mini noemt erkenning van de Albanees-Kosovaarse onafhankelijkheid ”een fatale vergissing”.

Bron : De Zondag

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert