maandag, februari 18, 2008

‘Flamingantisme is belachelijk’


16.02.2008 12.07u - Gisteren melden we al dat Patrick De Witte in een onmiskenbare bui van ‘verdraagzaamheid’ 1 miljoen Vlaams Belang-kiezers brandmerkte als “kakkerlakken”. Zoals het linkse en ‘progressieve’ denkers betaamt, verzet De Witte zich in hetzelfde artikel (P-Magazine, 13.02.08) ook krampachtig tegen het opdoeken van de kunstmatige en hopeloos vastgereden Belgische staat.

“Dat flamingantisme is toch belachelijk?”, sneert De Witte. Waarom? Waarom zou het autonomiestreven van de Vlamingen minder ethisch zijn dan – om maar wat te zeggen – het onafhankelijkheidstreven van India, Angola of Rhodesië, het huidige Zimbabwe? Waarom zou de strijd voor een eigen Vlaamse staat minder rechtvaardig zijn dan dezelfde strijd van de Eskimo’s of de Papoua’s?

De Witte loopt er in een wijde boog omheen en komt aandraven met het eeuwige, goedkope argument – waar ook ‘wijze’ en grijze eminenties als een Mark Eyskens zich wel vaker op laten betrappen: “Kijk eens op de wereldkaart. De wereld is rond en dus van iedereen. (Tja…) Om België te vinden, moet je al serieus inzoomen. En dat speldenprikje willen ze nu ook nog eens in twee of in drie hakken. Zien mensen daar nu echt niet de waanzin van in?”

Wat een onzin. En dat zullen we ter attentie van Patrick De Witte en andere bange Belgen ook even met droge feiten en cijfers aantonen. Stel dat Vlaanderen en Wallonië twee soevereine staten worden, dan zou de uitgebreide Europese Unie twaalf landen kennen die kleiner zijn dan Vlaanderen, en zelfs zes die kleiner zijn dan Wallonië. Vlaanderen heeft dan recht op 15 of 16 zetels in het Europees Parlement en acht of negen stemmen in de Raad van Ministers, net minder dan Oostenrijk, maar méér dan Slowakije, Denemarken en Finland.

Vlaanderen hoeft met zijn zes miljoen inwoners en zijn internationaal georiënteerde economie echt niet onder te doen voor het rijtje van kleine, welvarende landen zoals Luxemburg (nog geen 500.000 inwoners), Ierland (3,7 miljoen inwoners), Noorwegen (4,4 miljoen), Finland (5,2 miljoen), Denemarken (5,3 miljoen), Zwitserland (7,1 miljoen), Oostenrijk (8,1 miljoen) en Zweden (8,9 miljoen). Wie durft beweren dat zes miljoen Vlamingen het economisch minder goed zouden doen dan de begin jaren negentig onafhankelijk geworden en sindsdien erg welvarende Baltische staten (Estland 1,5 miljoen inwoners, Letland 2,4 miljoen en Litouwen 3,7 miljoen)? Waarom zou Vlaanderen zich niet kunnen meten met het kleine Ierland, de ‘Celtic Tiger’ die de jongste jaren een enorme economische groei doormaakte?

We zijn graag bereid om met De Witte en co. een debat te voeren over Vlaamse onafhankelijkheid. Maar het moet wel een eerlijk debat zijn. Niet op basis van valse en belachelijke argumenten maar op basis van nuchtere feiten. Die hebben wij voor u en hem even op een rijtje gezet.

bron

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert