vrijdag, februari 22, 2008

Fout

Vlaams is links, zeggen 17 intellectuelen

BRUSSEL - Zeventien kunstenaars en intellectuelen publiceren een manifest dat zegt dat de Vlaamse strijd ook nu een linkse strijd is. Van onze redacteurHet Belgische status-quo is onaanvaardbaar. Dat is de kernzin van een manifest van 17 vooraanstaande Vlamingen die zich 'kunstenaars en intellectuelen' noemen en van wie het overgrote deel als 'links' bekendstaat: Etienne Vermeersch, Peter De Graeve, Ludo Abicht, Eric Defoort, Piet Van Eeckhaut, Jef Turf, Bart Staes en tien anderen. Ze publiceren hun manifest vandaag in De Standaard.Wat dreef hen tot die publieke verklaring? Ze zijn het beu dat in 'een flink deel van de Vlaamse culturele wereld' de 'redelijke en rechtvaardige Vlaamse eisen voor een staatshervorming' geassocieerd worden met het extreem-rechts gedachtegoed.Dit is óns links gedachtegoed, is de boodschap van het manifest.Ze beschrijven het ontstaan van België en de evolutie van de staatshervorming in dat licht.Meer autonomie voor de deelstaten zal iedereen tot voordeel strekken. Franstalig België moet beseffen dat het zijn eigen groeikansen hypothekeert als het zich laat gijzelen door politici die zweren bij het status-quo, luidt het in het manifest.En de onschendbaarheid van de interne grenzen tussen de regio's is een absolute voorwaarde om de staat België en de interpersoonlijke en interregionale solidariteit overeind te houden, zo gaat de tekst voort. De ondertekenaars vragen respect voor het territorialiteitsbeginsel (en dus de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde) en ze menen dat ze dit respect 'niet hoeven af te kopen'. De discussie over sociaal-economische solidariteit wordt onmogelijk indien men geen respect betoont voor de grenzen, menen ze. Wij willen als welvarende regio de solidariteit in stand houden, verklaren ze voort, maar niet met een latent onbehagen over cultuurimperialisme, ongezond parasitisme en verborgen partijpolitieke agenda's.'Wallonië als bevriende partner' lijkt hen 'aantrekkelijker dan een staatsbestel dat zich van de ene naar de andere crisis voortsleept'.
Bron : De Standaard

Beoordeling

Toen ik dit las kwam steeds weer dezelfde gedachte in mij naar boven : de linksen doen alles om populair te blijven en stemmen te blijven halen. Dankzij het Vlaams Belang en de NVA wordt het thema als Vlaanderen onafhankelijk en geen prijs betalen zeer populair bij de kiezers. Terecht trouwens. En vergeet het niet, het is altijd rechts dat ijvert voor Vlaanderen zelfs in tijden wanneer dit een zeer gevoelig onderwerp was. Wat doen die zogenaamde links intellectuelen weer, ze nemen de populaire standpunten over. Nu beweren ze geen prijs te willen betalen voor de splitsing. Vermeersch liet in september nog optekenen dat hij dit wilde in ruil voor de overheveling van vier faciliteitengemeenten naar het Brussels Hoofdstedelijke Gewest. Wat een ongelooflijke hypocriet. Maar goed eigenlijk verwachtten we niets anders van die man. Volgens mij doet hij hier gewoon aan zelfbevestiging.
Ik dacht trouwens dat die zogenaamde links-intellectuelen, ook achter die partijen van hetzelfde zootje stonden. Wat hebben Spa, Spirit en Groen! al gedaan voor Vlaanderen? Zijn zij het niet die dagelijks weer de transfers goedpraten onder het door klauwaert reeds achterhaalde voorwendsel van solidariteit? Ach zo gaat het in de politiek keer op keer. Hopelijk zien alle Vlamingen wel in dat er zoiets bestaat als valse moraalridders die je telkens bij de verkiezingen moet afstraffen in de hoop dat ze ooit gaan inzien dat ze fout bezig zijn. Tot zover mijn mening over deze wansmakelijke reddingspoging van links om nog iets te betekenen in Vlaanderen.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert