zondag, juni 29, 2008

De Vlaamse voetbalbond wordt een feit

De Vlaamse voetbalbond wordt een feit

zo 29/06/08 - Vlaams minister van Sport Bert Anciaux heeft een akkoord bereikt met de Belgische voetbalbond om een Vlaamse bond op te richten. Dat werd bevestigd aan Sporza door Anciaux zelf. De voetbalbond spreekt over een "intentieverklaring".

De bedoeling is dat alle ploegen vanaf derde klasse, samen met de jeugdteams van eerste en tweede klasse, tot de nieuwe liga zullen behoren.
(Belga)
De Vlaamse regering geeft in ruil miljoenen euro's steun. Anciaux houdt jaarlijks 5,5 miljoen klaar voor de liga zelf en voor de clubs.

"Het gaat niet om een splitsing van de voetbalbond", legt Bert Anciaux uit aan Sporza.

"Het belangrijkste is dat alle Vlaamse clubs zich gaan verenigen in een nieuw op te richten federatie. En dat is cruciaal om steun te kunnen verlenen."

"Of de bond gezwicht is voor het geld? Bij de KBVB hebben ze in elk geval begrepen dat ze dit niet konden weigeren."

"Er gaat 2 miljoen naar de liga en twee miljoen naar de clubs, voor de jeugd. Er is 1 à 2 miljoen voorzien voor kunstgrasvelden."

"En daarnaast willen we zwaar investeren in stadions, want daar hebben we nood aan. We zijn aan het praten met Brugge, Gent en Antwerpen."

"Intentieverklaring"

De bedoeling is om vanaf januari 2009 met de nieuwe Vlaamse liga te starten.
(Belga)
"We gaan nu in een werkgroep uitzoeken hoe we alles kunnen concretiseren", zegt KBVB-woordvoerder Nicolas Cornu.

"Er is een intentieverklaring goedgekeurd. Het principe is dat er 2 liga's komen (een Vlaamse en een Franse, red), maar dat er op sportief vlak niets verandert", klinkt het bij de voetbalbond.

Zo zouden derde klasse en de reeksen in bevordering niet "geregionaliseerd" worden.

Volgens de KBVB is de nieuwe structuur vooral nodig om aan de decreten te voldoen. Eind 2008 moet de hervorming rond zijn.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert