vrijdag, juni 20, 2008

CD&V zal moeten kiezen

Vlaanderen staat aan de voordeur van de onafhankelijkheid, dat wordt steeds meer duidelijk. Dogma na dogma voor het behoud van België wordt opgeheven en maakt plaats voor de realiteitszin. Een week geleden bleek immers uit een peiling dat de meerderheid van de Vlamingen resoluut kiest voor een onafhankelijk Vlaanderen. Dit op zich is een ongelooflijk historisch feit. Nooit eerder was er dergelijke eensgezindheid onder de Vlamingen!

Dat de politici ook enquêtes bekijken werd al snel duidelijk bij de toespraak van Marianne Theyssen, de kersverse nieuwe CD&V voorzitster. Zij vreest niet langer een weg in te gaan die voor anciens als Eyskens, Martens,... als het pad der duisternis werd en misschien wel nog steeds wordt aanzien. De sensibilisering is dus ook duidelijk bij de huidige generatie politici een feit aan het worden. Lees onder andere ook eerder deze week Van Rompuy,...

De CD&V staat in de nabije toekomst voor een voor Belgicisten misschien wel hartverscheurende keuze. Als Yves Leterme immers geen akkoord zal kunnen bereiken met de franstaligen, wat overigens eigenlijk reeds in de sterren geschreven staat, zal hij ofwel nieuwe verkiezingen moeten aankondigen ofwel kiezen voor de onafhankelijkheid.

Als hij zou kiezen voor nieuwe verkiezingen zou dit weleens het begin van, opnieuw, jaren van oppositie kunnen betekenen voor de CD&V. De peilingen wijzen immers in die richting. En dit nu de partij eindelijk de Dioxine-crisis heeft verwerkt en volop geniet van de geneugden van het 'aan de macht zijn'.

Vele mensen zien Yves Leterme en bijgevolg de CD&V ondertussen als onbekwaam omdat zij niet tot een akkoord konden komen, iets wat Guy Verhofstadt volgens hen dan weer wel zou kunnen. Wie enige kennis van zaken heeft weet natuurlijk dat dit komt omdat Guy Verhofstadt de zinsspeling het been stijf houden simpelweg niet kent en zich bijgevolg elk akkoord laat aansmeren dat zijn partij en hem persoonlijk geen schade toebrengt.

Maar goed, hoe erg het ook voor Belgicistische CD&V'ers mag zijn, men zal dan, in geval van geen akkoord, moeten kiezen voor ofwel jaren van oppositie ofwel voor een onafhankelijk Vlaanderen. Wat het zal worden, daar zijn ze hoogst waarschijnlijk zelf nog niet uit. Wij kijken alvast uit naar de volgende crisis in de wetstraat die een onafhankelijk Vlaanderen weer een stapje dichterbij zal brengen!

Klauwaert
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert