zaterdag, april 12, 2008

Italianen rouwen om moedige moeder

In de stampvolle kathedraal van Pieve di Soligo werd afgelopen woensdag afscheid genomen van Paola Bredda, een 38-jarige moeder die kankerbehandeling afsloeg omwille van haar nog ongeboren kind. De uitvaartmis werd gecelebreerd door de bisschop van Vittorio Veneto, mgr. Corrado Pizziolo.

Een groot aantal van de gelovigen die de afscheid namen beschouwen haar getuigenis van moederliefde als een bron van inspiratie voor Italië. Haar dood werd zelfs gemeld door het Vaticaanse dagblad L’Osservatore Romano.

Paola Bredda stierf bij haar ouders thuis, waar zij haar laatste dagen doorbracht met haar man Loris Amodei, en haar kinderen Ilaria (3) en Nicola, haar pasgeboren zoontje wiens leven zij redde door de behandeling tegen kanker te weigeren.

Paola was zes maanden zwanger toen bij haar borstkanker werd vastgesteld. Ze besloot de zwangerschap uit te dragen en de behandeling uit te stellen om te voorkomen dat haar kindje zou sterven. Nicola werd met acht maanden geboren en is nu 17 maanden oud.

Paola werd kort na de geboorte geopereerd, maar enkele weken geleden werden opnieuw uitzaaiingen geconstateerd. “Paola gaf voorrang aan het leven van de baby die zij in haar buik droeg ten koste van haar eigen leven”, zei bisschop Corrado Pizziolo in zijn preek. “We kunnen rustig zeggen dat zij haar eigen leven geofferd heeft voor dat van haar baby. Er is geen grotere liefde dan deze: zijn eigen leven te geven voor een naaste. Zij heeft dit gedaan. Wij zien dat Jezus en het Evangelie dat Hij ons voorleefde, in het leven van onze zuster is geleefd. Een leven dat laat zien hoe het mogelijk is om concreet het Evangelie te leven.”

“We zijn hier ook om de Heer te danken. Het lijkt paradoxaal en absurd dankbaar te zijn in een tijd van verdriet”, zei de bisschop. “We zijn dankbaar, niet alleen voor deze dood van Paola, maar ook voor haar leven, dat een geschenk was” en dat “leven gaf aan zoveel mensen, degenen van wie ze hield, haar man, haar kinderen…”, bisschop Pizziolo.

“Onze hoop is dat het leven van onze zuster Paola nog niet is afgelopen. Het zal een geschenk blijven. Verenigd in de liefde van Jezus, zal zij op mystieke wijze doorgaan echte vruchten voort te brengen”, voegde hij eraan toe. “We hebben deze dingen nodig omdat ons geloof het risico loopt slechts woorden te zijn.” “We hebben gebeurtenissen uit het Evangelie nodig als deze om het echt te maken, om ons geloof te sterken.”

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert