donderdag, april 03, 2008

Cypriotische "muur" gevallen


Op Cyprus is een belangrijke versperring tussen het Griekse en Turkse deel opgeheven. Het is de blokkade in de Ledrastraat, de belangrijkste winkelstraat van de hoofdstad Nicosia.

De grens is daar 44 jaar dicht geweest. Vorig jaar werd de muur die de straat in tweeën verdeelde al gesloopt, nu zijn ook de andere versperringen weggehaald en zijn de militairen vertrokken.

Het weghalen van de afscheiding is een stap op de weg naar hereniging van het Turkse en Griekse deel van Cyprus. De nieuwe Grieks-Cypriotische president die dit jaar werd gekozen, is met de Turken gesprekken begonnen over hereniging.

Niet erkend
Afgevaardigden van de twee gemeenschappen van de stad, onder wie de burgemeester van het Grieks-Cypriotische zuiden en haar Turks-Cypriotische collega uit het noorden heropenden de straat. Het is in de stad de tweede opening voor voetgangers.

De deling werd al een feit eind 1963 als gevolg van hevige onlusten. Met de Turkse invasie in 1974 werd de scheiding tussen noord en zuid nog strikter. Het noorden werd een internationaal niet erkend Turks-Cypriotisch staatje, het zuiden het officiële Cyprus met vrijwel uitsluitend Grieks-Cypriotische inwoners.

Recente gesprekken bieden uitzicht op een hereniging van de hoofdstad en de rest van het eiland. De speciale VN-gezant voor Cyprus, Lynn Pascoe, zegt dat hij erg optimistisch is over een akkoord tussen de beide delen. Dit is volgens hem het uitgelezen moment om vooruitgang te boeken.

Bron : NOS
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert