woensdag, april 23, 2008

Buitenlandse spionnen actief in Nederland

Een aantal Chinese en Russische spionnen, allen met een diplomatieke status, heeft vorig jaar te horen gekregen dat zij Nederland beter konden verlaten.

Dit zei Gerard Bouman, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gisteren bij de presentatie van het jaarverslag over 2007. Volgens de AIVD zijn ’concrete dreigingen’ aan het licht gekomen van digitale inbreuken op ’vitale Nederlandse ICT-netwerken’, geregisseerd vanuit China.

Russische spionnen hebben in Nederland belangstelling voor de energiesector, stelt de AIVD. In dit verband wijst de dienst op de expliciete oproep van president Poetin – oktober vorig jaar – aan medewerkers van de Russische inlichtingendienst SVR om technisch wetenschappelijke en economische kennis te vergaren. „Dat de Russische Federatie interesse heeft voor dergelijke informatie, heeft de AIVD ook in Nederland geconstateerd”, schrijft de dienst, die constateert dat de Russen meer werk lijken te maken van hun activiteiten in Nederland.

Bouman zei dat meer landen spionageactiviteiten in Nederland ontwikkelen. Hij wilde niet zeggen waarom zijn dienst China en Rusland noemt en andere landen niet. „Dat is een keuze”, zei hij. Het inlichtingenwerk waarin belangrijke ICT-netwerken centraal staan, is volgens hem vrij nieuw. De voornaamste risico’s zijn dat beschermde persoonsgegevens in verkeerde handen vallen en dat de veiligheid van overheidsinstanties en bedrijven in gevaar komt.

Hoewel de terreurdreiging vorig jaar toenam, is Nederland nog steeds een veilig land. Een concrete dreiging van een terroristische aanslag ontbrak. Wel wordt er voor gewaarschuwd dat zo’n dreiging zich snel en autonoom, buiten de gekende djihadistische netwerken, kan ontwikkelen. De AIVD zegt verder over signalen te beschikken dat de kern van de terreurbeweging Al-Kaida in Afghanistan en Pakistan zich herstelt.

Verder waarschuwt de dienst voor de ’zorgwekkende, maatschappelijke positie’ van een deel van de derde generatie Molukse jongeren. Die positie zou een voedingsbodem voor radicalisering kunnen zijn.

Bron : Trouw
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert