woensdag, april 01, 2009

Washington D.C. lijdt onder aids-epidemie

Hilversum (Van onze redactie) 27 maart 2009 – Twee dagen voordat paus Benedictus XVI grote opschudding veroorzaakte door te zeggen dat condoomverspreiding het hiv/aidsprobleem verergert, kwamen Amerikaanse ondezoekscentra met het nieuws dat Washington D.C. geplaagd wordt door een hiv/aids-epidemie. Ondanks uitgebreide condoomverstrekking.

Gestegen
Massale voorlichtingscampagnes en gratis condoomverstrekking ten spijt, is het aantal hiv-geïnfecteerden in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Centers for Disease Control en Prevention en de George Washington-universiteit hebben uitgevoerd in opdracht van het district.

Erger dan West-Afrika
Volksgezondheids-instanties slaan alarm. Meer dan drie procent van de bevolking is besmet met hiv.“Onze besmettingsaantallen zijn ernstiger dan die in West-Afrika”, zegt Shanon Hader, hoofd van hiv/aids-organisatie in het district.

Wisselende contacten
Uit de statistieken blijkt dat 36,9 procent van de hiv-geïnfecteerden hun infectie hebben opgelopen door homoseksuele contacten tussen mannen en 28,1 procent door heteroseksueel geslachtsverkeer. Daarbij komt nog eens 18,2 procent door verontreinigde drusgnaalden. 76 procent van alle geïnfecteerden is zwart. De studie laat zien dat 53 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen in de risicogroep in de laatste twaalf maanden meerdere seksuele partner hadden.

Strategie gefaald
Burgemeester Fenty en het verantwoordelijke departement volgen een drieledige strategie om het probleem aan te pakken: promotie van medische tests, het voorkomen van overdracht door het verstrekken van gratis condooms en nieuwe naalden, en een betere zorg voor degenen die lijden onder hiv/aids.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert