maandag, april 20, 2009

racisme en racisme is twee

ma 20/04/09 06:49 - De minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) gaat wel naar de VN-conferentie over racisme in Genève. De voorbije dagen hadden verschillende landen afgehaakt, onder meer de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Nederland, Italië, Australië en Israël.

De wegblijvers vrezen dat moslimlanden de conferentie willen misbruiken als "antisemitisch forum".

Navi Pillay van de Verenigde Naties reageert gechoqueerd en ontgoocheld. "Enkele staten laten toe dat enkele kwesties alles domineren, waardoor de verzuchtingen van heel wat mensen die lijden onder racisme niet aan bod kunnen komen", zegt Pillay.

Bovendien hebben een aantal landen het moeilijk met de aanwezigheid van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die de Holocaust ooit een mythe noemde. Sommigen vrezen dat hij dergelijke uitspraken nu zal herhalen.

Ahmadinejad heeft gisteren een ontmoeting gehad met de Zwitserse president Hans-Rudolf Merz (foto). De Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon heeft daarover al zijn ongenoegen geuit.

Zwitserland behartigt al sinds 1980 de Amerikaanse belangen in Iran, omdat Washington geen diplomatieke relaties met Teheran onderhoudt.

"Racisme" politiek misbruiken om blanken en Europeanen te kloten is blijkbaar algemeen aanvaard, maar wanneer deze stigmatisering ook tegen andere volkeren kan worden misbruikt is het blijkbaar heel wat minder aanvaard.
Israel doet niets liever dan klagen over antisemitisme, Obama is aan de macht gekomen dankzij de antiracisme beweging, en Nederland is nog linkser dan de pest.
Het is dan ook opvallend dat zij de grote afwezigen zijn.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert