dinsdag, november 27, 2007

La racaille commence de nouveau


Frankrijk vreest herhaling rellen 2005

In de Parijse voorstand Villiers-le-Bel zijn er voor de tweede nacht op rij zware rellen geweest. De Franse president, Nicolas Sarkozy, heeft voor morgen een spoedberaad aangekondigd. De Franse regering is als de dood voor een herhaling van de rellen van 2005.
Voor de tweede nacht op rij kwamen jongeren de straat op. Ze stichtten brand in een school en een bibliotheek en plunderden winkels. Zeker 60 auto's werden in brand gestoken.


De oproerkraaiers gooiden ook met molotovcocktails naar de politie, vuurden met hagel en vielen journalisten aan. Een journalist werd met een ijzeren staaf bewerkt.

De politie beantwoordde de opstootjes met rubberkogels en traangas. Zo'n 70 agenten raakten gewond, 6 onder hen liepen schotwonden op. Ook in andere voorsteden in de buurt was het erg onrustig.

De rellen begonnen zondagnacht, toen 2 jongens van 15 en 16 omkwamen toen ze met hun motorfiets tegen een politiecombi botsten. Verschillende ooggetuigen beweren echter dat de twee bewust werden aangereden door de agenten. De politie heeft zelf een intern onderzoek ingesteld naar dat ongeluk.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de hulp van omwonenden ingeroepen om de relschoppers van afgelopen nacht te helpen identificeren.
Sarkozy belegt spoedberaad
De Franse president Nicolas Sarkozy (foto) heeft intussen voor morgen een spoedberaad aangekondigd.

Sarkozy keert morgen terug van zijn staatsbezoek aan China en wil onder meer gaan praten met de ouders van de jongens die zondagavond omkwamen.

Frankrijk vreest een herhaling van de onlusten van twee jaar geleden. Toen maakten honderden jongeren wekenlang amok nadat 2 jongens waren gestorven tijdens een achtervolging door de politie. Ze werden geëlektrocuteerd toen ze zich verstopten in een elektriciteitscabine.

Volgens een poltie-officier zou de situatie nu al veel ernstiger zijn. Zo zouden de jongeren het nu expliciet op de politie gemunt hebben. De regering heeft de politieaanwezigheid in enkele probleemwijken alvast opgevoerd.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert