donderdag, mei 28, 2009

Rutte: Holocaust ontkennen moet kunnen

woensdag 27 mei 2009 08:51

http://www.elsevier.nl/web/10235171/Nie ... kunnen.htm

PvdA en CDA reageren negatief op de oproep van de VVD om de wet voor vrijheid van meningsuiting te veranderen. VVD-leider Mark Rutte vindt onder meer dat het ontkennen van de holocaust moet kunnen.

Mark Rutte vindt dat het ontkennen van de Holocaust niet strafbaar mag zijn
Rutte zei dat gisteren tijdens de presentatie van de eerste aanzet tot de initiatiefwet. De vrijheid van meningsuiting moet volgens de VVD nadrukkelijk worden gegarandeerd.

In de wet moet komen te staan dat vrijwel alles moet kunnen worden gezegd. Dus ook het ontkennen van de holocaust. ‘Ik vind het een idiote stelling, maar je moet het wel kunnen zeggen,’ aldus Rutte.

Nekschot
‘Het probleem zit heel diep. We zien op dit moment opiniemakers die angstig zijn deel te nemen aan het maatschappelijk debat.’ Rutte doelt onder meer op de kwestie rond cartoonist Gregorius Nekschot, die vanwege een zogenaamd beledigende spotprent werd opgepakt.

Rutte is er dan ook sterk op tegen dat Geert Wilders wordt vervolgd wegens zijn uitlatingen over de islam. ‘Allemaal gevallen waaruit blijkt dat de discussie de verkeerde kant uit gaat,’ zegt Rutte.

Hamas, Hamas
Oproepen tot geweld en haat zaaien gaan echter nog steeds te ver. Leuzen als Hamas, Hamas, Joden aan het gas bevinden zich op de grens van het toelaatbare, aldus de VVD.

Coalitiepartijen PvdA en CDA zien weinig in het plan van de VVD, dat juist op zoek is naar een breed draagvlak.

CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma vreest dat als de vrijheid van meningsuiting al te ruim wordt uitgelegd, Nederland straks ook moeilijker kan optreden tegen bijvoorbeeld radicale imams. Ook het verbod op Hitlers boek Mein Kampf zal onder druk komen te staan, evenals de aanpak van ontkenners van de holocaust.

Angst
PvdA'er Ton Heerts vreest dat de liberalen bezig zijn met het verhelpen van problemen die in de praktijk niet bestaan. ‘Volgens mij mogen we in dit land al aardig wat vloeken en schelden. Ik krijg geen mailtjes van columnisten of cabaretiers die angst hebben om iets te zeggen.’

Ook diverse oppositiepartijen, waaronder GroenLinks en de PVV, zetten vraagtekens bij het voorstel.

Door Robin van der Kloor
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert