donderdag, mei 28, 2009

Man vrij omdat eerdere straf niet werd uitgevoerd

Man vrij omdat eerdere straf niet werd uitgevoerd


ANTWERPEN - De Antwerpse strafrechter Walter De Smedt heeft een man vrijgesproken voor de diefstal van een gps-toestel. Niet omdat er twijfel bestond over zijn schuld, maar omdat hij van een eerdere celstraf niets had moeten uitzitten. 'De straffeloosheid die het gevolg is van deze niet-uitvoering kan niet anders dan voornamelijk veelplegers aan te zetten tot het voortzetten van hun criminele activiteit. In deze zin is een rechterlijke uitspraak zinloos', stelde hij in zijn opmerkelijke vonnis.

Een politiepatrouille zag op 12 april 2009 hoe de 44-jarige Saïd L. (Laoukili) uit Antwerpen door de ramen van een auto aan het kijken was. Toen de agenten terugdraaiden, zat hij al in het voertuig. Hij kroop er met bebloede handen uit en had een gps vast. Hij beweerde dat het raam al stuk geslagen was en dat het toestel op de achterbank lag, wat het openbaar ministerie niet echt geloofwaardig vond. Er werd bovendien ook een metalen voorwerp in de wagen aangetroffen, waarmee het raam aan diggelen was geslagen.

De verdediging had een milde toepassing van de strafwet gevraagd. Rechter De Smedt wees in zijn vonnis op het gevulde strafregister van de beklaagde, die al elf correctionele veroordelingen had opgelopen voor voornamelijk inbraken. Het meest recente vonnis dateerde van 5 februari 2009. Daarin had nota bene rechter De Smedt zelf Saïd L. veroordeeld tot achttien maanden effectief en een boete van 1.100 euro.

De beklaagde had van die celstraf nog niets hoeven uit te zitten en had twee maanden na het vonnis al een nieuw feit gepleegd. 'In het zoeken naar een gepaste sanctionering en dit om te voldoen aan de plicht die de rechtbank heeft om de maatschappij te beschermen tegen soortgelijke veelplegers, moet de rechtbank evenwel vaststellen dat de niet-uitvoering van de rechterlijke uitspraak het plegen van nieuwe feiten heeft mogelijk gemaakt', stelde de rechter in zijn vonnis.

'De straffeloosheid die het gevolg is van deze niet-uitvoering kan niet anders dan voornamelijk veelplegers aan te zetten tot het voortzetten van hun criminele activiteit. In deze zin is een rechterlijke uitspraak zinloos en van geen enkele waarde en worden nieuwe feiten door de niet-uitvoering uitgelokt', besloot hij.

De beklaagde werd dus vrijgesproken, maar het openbaar ministerie kan nog wel in beroep gaan. De eigenares van het gps-toestel had zich burgerlijke partij gesteld, maar grijpt naast een schadevergoeding door de vrijspraak van de beklaagde.


Nu is het officieel: belgie is geen rechtstaat.

Wanneer de staat faalt zijn burgers te beschermen, zijn de burgers verplicht dit zelf te doen.
Iedereen zal dus voortaan het recht in eigen handen moeten nemen, als men nog enige gerechtigheid wilt.



Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert