zondag, maart 08, 2009

Geen blanke mannen meer in politietop zegt Nederlandse minister

Een feest voor een nieuwe korpschef van de politie in Zuid-Holland is in allerijl afgeblazen, na discussie over de benoeming van 'weer een blanke man' in de politietop, schrijft De Telegraaf.

Laatste blanke man
Minister Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) gaf de gevraagde en verwachte goedkeuring voor de benoeming niet. Ter Horst wil dat de politie garandeert dat Visscher de laatste 'blanke man' is die voorlopig in de politietop komt. De volgende moet per se een vrouw zijn of een kleurtje hebben - ongeacht of er betere kandidaten zijn.

"De korpsbeheerders hebben met de minister afgesproken dat vijftig procent van de politietop vrouw of allochtoon wordt", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Als nu een blanke mannelijke korpschef wordt benoemd, kan de volgende geen blanke man zijn."

Anderhalf jaar zonder
Het korps in Zuid-Holland zit al bijna anderhalf jaar zonder korpschef. Voor de functie werden wel twee vrouwen benaderd. Maar zij konden niet, of waren niet gekwalificeerd.

Ter Horst wil ook uit de subtop 'blanke mannen' weren. Die moet minstens voor 30 procent vrouw of allochtoon zijn. Hier is veel gemor over bij de Nederlandse politie. Prima kandidaten worden geblokkeerd, terwijl de eisen omlaag gaan omdat er nauwelijks vrouwelijke en allochtone kandidaten zijn. (mvl)
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert