vrijdag, oktober 27, 2006

Paus bedriegt Vlaamsgezinden


"De paus waarschuwt voor racisme in ons land" is de titel van een artikel dat Peter Gorle vandaag schrijft in Het Laatste Nieuws. Maar er is meer aan de hand. Benedictus heeft het ook over het ‘oplaaiende nationalisme’. Hij had ook woorden van lof voor de monarchie, omdat ‘die garant staat voor de eenheid van het land’.
‘Paus Benedictus XVI heeft gisteren Franck De Coninck, de nieuwe Belgische ambassadeur bij de Heilige Stoel, in audiëntie ontvangen. Bij die gelegenheid stak de paus zijn waardering voor de Belgische monarchie niet onder stoelen of banken: ‘De koning staat garant voor de eenheid van het land en het wederzijds respect voor de verschillende taalgemeenschappen in het land’, aldus Gorle.
Het Laatste Nieuws vroeg ook naar de mening van kerkhistoricus Jürgen Mettepenningen van de KU Leuven. ‘De nieuwe Belgische ambassadeur bij de Heilige Stoel was tot begin dit jaar grootmaarschalk van het hof. Bovendien bestaat er traditioneel een nauwe band tussen het Vaticaan en Belgische koningshuis, dat vooral sinds koning Boudewijn in Rome bekend staat als zeer katholiek’, aldus Mettepenningen.
Paus Benedictus riep de Belgen ook op tot dialoog met elkaar én met de migrantengemeenschap: ‘De komst van steeds meer migranten en het samenleven van steeds meer verschillende gemeenschappen op dezelfde plaats maken dialoog meer dan noodzakelijk’, zei hij. Benedictus XVI riep België ook op om ‘migranten op te vangen met respect voor hun waardigheid» en veroordeelde het “drama van de mensen zonder papieren”. ‘Alleen zo kunnen we de gevaren van buitensporig nationalisme en zelfs xenofobie afwenden’, zei de paus.
‘Eén en ander lijkt op een impliciete veroordeling van het Vlaams Belang’, noteert Gorle nog.

bron: http://www.vvb.org

De uitspraken van paus Benedictus XIV zijn de zoveelste messteek in de rug van de brave, katholieke Vlamingen. Er was de franskiljon, kardinaal Mercier, kardinaal Van Roey, die ondanks de noodkreten van vele Vlamingen en slachtoffers van repressie de ogen sloot voor de gruwelen aangericht door de Belgische staat in de nadagen van de tweede wereldoorlog. Er was de oproep in verschillende kerken tijdens de homilie om niet op de volksunie te stemmen... De maat is al langer vol dan vandaag. Gelukkig kennen we enkele voorbeelden uit de geestelijkheid die wel als inspiratie kunnen dienen... Ik denk aan priester-dichter Anton Van Wilderode, pater Stracke en de uitgespuwde kapelaan van Alveringem: Cyriel Verschaeve. God hebbe hun ziel !
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert