donderdag, november 06, 2008

Politieke correctheid

do 06/11/08 17:34 (UPDATE) - Michel Delacroix neemt ontslag als voorzitter van de extreem rechtse partij Front National. Hij blijft wel senator. De politicus kwam in opspraak door een filmpje waarin hij een anti-joods lied zingt.

Het filmpje, dat met een gsm is opgenomen, was doorgemaild aan een aantal andere senatoren. Die hebben het doorgespeeld aan het Centrum voor Racismebestrijding.

Volgens het Centrum overtreedt Delacroix de wet op het negationisme, het ontkennen van de holocaust. Het dient een klacht in bij het parket.

Ook het Forum der Joodse Organisaties legt een klacht met burgerlijke partijstelling neer. De organisatie zegt "diep geschokt" te zijn door het filmpje.

Groen!-senator Freya Piryns en haar Ecolo-collega Josy Dubié vroegen het ontslag van Delacroix en een publieke veroordeling door minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V).

Het is niet de eerste keer dat politici van het Front National voor soortgelijke feiten in opspraak komen. Bij vorige gelegenheden ging het onder meer om het schenden van Joodse graven en om het brengen van de Hitlergroet.

Op het filmpje is ook Luc Van Keerbergen te zien, een OCMW-raadslid van het Vlaams Belang in Machelen, die met Delacroix het gewraakte liedje meezong.

Het Vlaams Belang heeft de man meteen uit de partij gezet. "In onze partij is geen plaats voor zulke mensen", verklaarde partijwoordvoerder Joris Van Hauthem.
Reactie Delacroix

In een mededeling wijst Delacroix erop dat de filmopname afkomstig is van een echtscheidingsdossier.

Hij vraagt het parket de echtheid van het document te onderzoeken, "aangezien het verstuurd werd door mensen die door het gerecht gekend zijn voor schriftvervalsing en het gebruik van valse stukken".

Delacroix overweegt overigens zich burgerlijke partij te stellen tegen hen omdat ze enkel de bedoeling hebben om hem te schaden.

Commentaar ontbreekt wegens censuur en staatsrepresie.

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert