maandag, november 10, 2008

Nederland wil coffeeshops bannen

Nederland wil coffeeshops bannen
België blij om strengere regels rond softdrugs

De Nederlandse regeringspartij CDA stelt alles in het werk om het gedoogbeleid rond softdrugs terug te schroeven. De christendemocraten van Balkenende willen de coffeeshops allemaal sluiten. De Belgische burgemeesters en ministers zijn blij met dat voornemen.


De kritiek op de legale cannabisverkoop klonk de afgelopen maanden zo luid in Nederland, dat de christendemocratische regeringspartij CDA nu haast wil maken met een nieuwe wet. Op het partijcongres van het CDA van premier Jan-Peter Balkenende was te horen dat Nederland naar nul coffeeshops moet evolueren. Aan Belgische kant van de grens heerst al langer protest tegen de coffeeshops. Omdat Nederland het enige land is dat het gebruik van wiet gedoogt, komen er druggebruikers van heinde en verre om in de buurt van de grens softdrugs in te slaan.

Volgens de tegenstanders gaat de legale verkoop gepaard met illegale drugsverkoop in de buurt. Dat veroorzaakt een grote overlast voor de buurtbewoners. In Roosendaal en Bergen-op-Zoom sloten de burgemeesters de coffeeshops al, wat de Belgische collega's toejuichen. Andere Nederlandse grenssteden willen hun coffeeshops naar de grens met België verhuizen, wat op protest stuit.

Burgemeester van Voeren Huub Broers voert al langer strijd tegen het Nederlandse drugsbeleid. 'Dat gedoogbeleid brengt alleen maar overlast met zich mee, zegt hij. 'Zestig procent van het drugsverkeer richting Maastricht komt door Voeren.' Als het gedoogbeleid afgeschaft wordt, verwacht Broers dat de aantrekking van Maastricht als bevoorradingspunt voor alle soorten drugs zal wegvallen.

Alleen Freddy De Vilder, de burgemeester van de Oost-Vlaamse gemeente Zelzate, vindt een sluiting een te bruuske beslissing. Net over de Nederlandse grens sloot Terneuzen haar coffeeshops, waardoor in Zelzate meer drugs gedeald werden. De Vilder wil zelfs de discussie voeren om in ons land een gedoogbeleid in te voeren.

Daar ziet het niet naar uit, want minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) is heel tevreden met het Nederlandse voorstel. 'Dat past in onze plannen om het aanbod en de distributie van drugs bij de wortel aan te pakken', zegt zijn woordvoerder. 'Coffeeshops brengen illegale handel met zich mee, het is overduidelijk dat we dat niet zomaar kunnen laten gebeuren. Er is geen enkele aanpak die drugs volledig bant, maar we kunnen alleen maar proberen het aanbod zo veel mogelijk in te perken.'

Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert