donderdag, oktober 09, 2008

Peeters stelt staatshervorming al uit tot 2010De zogenaamde ?interinstitutionele dialoog? is nauwelijks gestart of Vlaams minister-president Kris Peeters maakt al bekend dat wat hem betreft de staatshervorming gerust tot 2010 uitgesteld mag worden. Nog maar net is de N-VA uit de Vlaamse Regering gegooid en nog maar net heeft de CD&V het kartel met de N-VA laten varen, of alle beloftes aan de kiezers worden al volledig opzij geschoven. Van de zeven voorwaarden die het kartel CD&V-N-VA aan deze dialoog gesteld had, schiet niets meer over en van de voorwaarden die de Vlaamse Regering gesteld had, al evenmin.

De Franstalige deelnemers aan deze dialoog hebben geen mandaat van hun regering: zij zetelen enkel namens de verschillende politieke partijen. Er is dus geen sprake van een confederale dialoog. Er is ook geen sprake van een verschuiving van het zwaartepunt van de bevoegdheden naar de deelstaten. Er zal wel degelijk onderhandeld worden over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. En last but not least laat Kris Peeters nu zelf al weten dat er vóór juni 2009 geen staatshervorming die naam waardig verwacht moet worden. Hij pleit nu al zelf voor uitstel tot 2010.

De N-VA stelt teleurgesteld vast dat al deze voorwaarden voor de Vlaamse partijen nu plots blijkbaar niet belangrijk meer zijn. Zonder ingevulde voorwaarden en zonder garanties stapt men nu in die dialoog, terwijl men goed genoeg weet dat er helemaal geen grondige staatshervorming komt en dat Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst zal worden.

Milquet, Di Rupo en Maingain halen hun oude eisen weer boven, de Vlamingen staan met lege handen en kijken ernaar. De N-VA is consequent met zichzelf gebleven en trouw aan haar beloftes aan de kiezer. Helaas kunnen we dit niet zeggen van de andere Vlaamse partijen.
Alles op deze webstek mag overgenomen worden mits duidelijke bronvermelding. De redactie van Klauwaert